Sinaxă monahală a stareților și starețelor din Arhiepiscopia Târgoviștei
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Foto: Arhiepiscopia Târgoviștei
Foto: Arhiepiscopia Târgoviștei
În Sala Sf. Ier. Nifon a Mânăstirii Stelea din Târgoviște a avut loc marți, 29 noiembrie 2022, Sinaxa monahală a stareților și starețelor din ArhiepiscopiaTârgoviștei, care a avut în centrul ei rugăciunea, inspirată din tema Anului omagial şicomemorativ 2022 în Patriarhia Română.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a prezidat sinaxa lacare au participat stareții, starețele, egumenii și egumenele din ArhiepiscopiaTârgoviștei și a evidențiat, în cuvântul său, importanța aprofundării vocației monahalede viețuitorii mânăstirilor noastre, pentru a da o autentică mărturie de credință încontemporaneitate, în contextul secularizării accentuate și a nevoii de a oferi unrăspuns eclezial, coerent, unitar și adecvat lumii de astăzi. Înaltul Ierarh a subliniatnecesitatea împletirii, în comunitățile monahale, a rugăciunii cu munca și cu studiul,pentru împlinirea cât mai acrivică, armonioasă, firească și echilibrată a chemării ladesăvârșire prin intermediul monahismului. Mitropolitul Nifon a reiterat nevoia deechilibru între diferitele tendințe sau abordări spirituale, evitând, atât laxismul, cât șirigorismul și oferind îndrumări cu privire la descoperirea de noi vocații și dezvoltareaobștilor mânăstirilor și a schiturilor.

La eveniment au luat parte Părintele Vicar Eparhial și Părinți Consilieri de la Centrul Eparhial.

Sinaxa a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată în biserica Mănăstirii Stelea, cuhramul Învierea Domnului, la care au participat toți cei prezenți. Apoi, Pcuv. DosofteiRotaru, preot slujitor al Paraclisului Mitropolitan Krețulescu, a prezentat referatul ce aavut în centrul său rugăciunea, după care a fost prezentat filmul documentar, produs deTV Trinitas, intitulat Rugăciunea - cale spre desăvârșire. Au avut loc dezbateri pemarginea temei sinaxei, a referatului și a filmului ce a fost vizionat. Fiecare stareț șistareță și-a prezentat mânăstirea și obștea, dar și problemele specifice comunității salemonahale, împărtășind eventuale soluții la provocările contemporane, des întâlnite șide ceilalți participanți la sinaxă. Din partea Centrului eparhial au fost realizatecomunicări cu privire la probleme comune mânăstirilor și pentru optimizarea activitățiilor. S-a evidențiat activitatea social-filantropică, misionar-culturală și educațională dela nivelul mânăstirilor și implicarea lor în susținerea nevoilor apărute în cadrulcomunității noastre locale.

Precizăm că în Arhiepiscopia Târgoviștei funcționează următoarele mânăstiri și schituri: Mânăstirea Stelea, Mânăstirea Dealu, Mânăstirea Viforâta, Mânăstirea Nucet, Mânăstirea Cota 1000, Mânăstirea Peștera, Mânăstirea Bâldana, Mânăstirea Bunea, Mânăstirea Pătroaia, Mânăstirea Runcu-Leaota, Schitul Runcu-Cucuteanca, Schitul Sf. Ioan Botezătorul-Vulcana Băi și Schitul Sf. Filofteia-La Stejari, precizează Ahiepiscopia Târgoviștei.

Vezi și: Târgoviște: Cea mai nouă biserică a fost târnosită de ÎPAM Nifon. Președintele CJ și primarul municipiului au primit Diploma mitropolitană de recunoștință

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel