Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Simptomele și tratamentul holerei. Voichița Lăzureanu, medic infecționist: În formele grave ale holerei rata de deces este foarte mare

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Autorităţile sanitare din Republica Moldova au descoperit bacteria care provoacă holera pe o plajă de pe malul Nistrului. Centrul de Sănătate Publică a confirmat existența bacteriei periculoase la Vadul lui Vodă. 

Alegeri prezidentiale 2024

Alertă în Republica Moldova după ce autoritățile au descoperit bacteria responsabilă pentru holeră, informează B1 TV. Se pare că înotul în zonă este încă permis în ciuda faptului că cei care frecventează zona sunt expuși riscului îmbolnăvirii.

Invitată în emisiune, medicul infecționist Voichița Lăzureanu a declarat: 

”Încă nu știm despre ce serogrup este vorba pentru că se cunosc deja peste 200 de serogrupuri fiecare dintre ele cu mai multe serotipuri și doar puține dintre aceste serogrupuri pot da boala la om, în principal două serogrupuri toxigene, adică trebuie să producă și toxina responsabilă de această boală infecțioasă de holeră”, a declarat medicul infecționist.

Cum se contractează boala de holeră?

Potrivit medicului infecționist Voichița Lăzureanu, holera se transmite pe cale digestivă.

”Transmiterea este digestivă din consum de apă contaminată și respectiv consum de pește și fructe de mare. Diseminarea acestor vibrioni holerici se face la oameni la nivelul tubului digestiv”, declară medicul.

Există tratament contra holerei?

Potrivit  medicului infecționist,  infecția cu bacteria holerei poate surveni fără manifestări, dar poate fi severă. Simptomele includ diareea, vărsăturile, crampele musculare și pierderea rapidă a fluidelor din corp care duce la deshidratarea severă. 

”Undeva la 75% dintre persoane fac forme asimptomatice și doar 25% fac forme grave de holeră, dar atunci când există aceste forme grave, rata de deces este foarte mare. Vorbim despre diaree apoasă, numeroase scaune, vărsături, dureri abdominale, cu instalarea rapidă a unui sindrom de dezhidratare cu hipotensiune și probabilitatea de a intra în insuficiență renală acută și deces. Putem trata holera prin rehidratatare, reechilibrare hidroelectrolitică cât de rapidă, fie pe cale orală fie pe cale intravenoasă și respectiv administrare de antibiotice de tip tetraciclină”, a concluzionat medicul infecționist Voichița Lăzureanu.

Citește și ...

Alertă de holeră la granița României. Dr. Carmen Dorobăț: Trebuie să fim atenți unde ne scăldăm, la alimente și la zonele de cazare

Dr. Carmen Dorobăț: Cei care pleacă în cele două țări ar trebui să fie atenți la alimentele pe care consumă și la zonele de cazare

„Fiind o boală bacteriană transmisă pe cale digestivă, trebuie să fim atenți la igienă. Apa poate fi un agent de transmitere, așa că trebuie să fim atenți unde ne scăldăm. Totuși, trebuie să ne spălăm pe mâini, iar fructele trebuie și ele spălate. Având în vedere granița noastră cu Ucraina și Republica Moldova, cetățenii care vin de acolo trebuie să fie bine verificați, iar cei care pleacă în cele două țări ar trebui să fie atenți la alimentele pe care consumă și la zonele de cazare.

Fiecare țară are regulile sale. Holera se transmite digestiv, dar dacă este vorba de o apă în care se face baie, apa pătrunde prin nas sau înghițim, deci ne putem infecta.

Dacă vorbim de această alertă de holeră la graniță, ea se manifestă prin diaree. În această perioadă de vară se poate manifesta și în acest fel. Dacă este vorba de sindrom diareic sever, atunci vorbim de internare la terapie intensivă”, a declarat Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Holera lovește din plin orașul Mariupol: 15 persoane pe zi au simptomele bolii

Criză umanitară la Mariupol, regiune din Ucraina cucerită de ruşi. Într-un oraş distrus aproape complet, bolile încep să-şi facă de cap, iar în spitale lipsesc medicamente esenţiale.

„În Mariupol sunt 10-15 persoane în fiecare zi cu simptome de holeră sau dizenterie. Medicamentele lipsesc. Antibioticele lipsesc. Oamenii sunt trimişi acasă. Ocupanţii restricţionează contactul dintre persoanele din spitale, există şi o lipsă de insulină. În timp ce în spitale, în ultima săptămână, numărul amputărilor de membre la pacienţii cu diabet a crescut”, a scris Petr Andriushenko, consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram, citând surse ruseşti, notează Mediafax. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel