Sibiu: O seară cu Mozart și Mandeal
Data publicării:
Autor: Claudia Calotă
WhatsApp
Cristian Mandeal
Cristian Mandeal
Primul concert simfonic al lunii februarie va fi condus de maestrul Cristian Mandeal și are în program trei lucrări în Mi bemol de Wolfgang Amadeus Mozart: uvertura "Flautul fermecat", Concertul pentru pian nr. 14 în Mi bemol major KV 449 și Simfonia nr. 39 în Mi bemol major KV 543.

Concertul pe care orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu îl va susține joi, 2 februarie, ora 19.00, la Sala Thalia, va fi un adevărat regal pentru iubitorii muzicii clasice.

"Mozart și Beethoven sunt două din puținele piscuri muzicale dincolo de nori, de unde nemărginirea artistică poate fi contemplată la mari depărtări", nota Anatol Vieru în eseurile sale "Ordinea în Turnul Babel". Întâmplător sau nu, Mozart a dovedit o predilecție pentru Mi bemol major, aidoma lui Beethoven, care a asociat-o cu caracterul epic și glorios. În creația mozartiană, peste 60 de lucrări sunt scrise în Mi bemol major, inclusiv patru concerte pentru pian și orchestră, trei din cele patru concerte pentru corn și orchestră, simfoniile 1, 19 și 39 și simfonia concertantă, numeroase sonate pentru pian, pentru vioară și pian, variațiuni, divertismente și opere.

Activitatea maestrului Cristian Mandeal ca dirijor, atât în România, cât și în străinătate, se desfășoară pe o perioadă neîntreruptă de peste patru decenii. A studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu", apoi s-a perfecționat la Berlin cu Herbert von Karajan și la München cu Sergiu Celibidache. Ca dirijor principal și director general, a ridicat nivelul Filarmonicii "George Enescu" din București la standarde foarte înalte, lăsând în urma sa o instituție emblematică pentru România, cu o bază materială solidă, o orchestră și un cor la un standard european, recunoscute pe deplin atât în țară, cât și în străinătate. Medaliat cu "Meritul Cultural" Clasa I și distins cu alte zeci de premii, diplome și titluri naționale și internaționale, Cristian Mandeal dispune de un repertoriu extrem de extins, cuprinzând muzică simfonică și de opera, cu un interes special pentru muzica secolului XIX și a primei jumătăți a secolului XX. Începând cu anul 2008, și-a concentrat eforturile în a modela, educa și cultiva Orchestra de Tineret a României, a cărei dirijor permanent este și în prezent.

Pianistul german Stefan Arnold a studiat la universitățile de muzică din Würzburg, Hanovra, Salzburg și Berlin. După câștigarea Premiului I la Concursul Internațional Bösendorfer (Austria, 1988), s-a consacrat ca unul dintre cei mai talentați pianiști ai generației sale și a cucerit marile scene ale lumii, din Zürich la Viena și din Mexic până în Japonia. Pe lângă concertele alături de mari orchestre din Europa, a mai fost invitat și la Săptămâna Internațională Mozart (Salzburg), Festivalul Mozart (Würzburg), Klaviersommer (Bonn), Festivalul Rossini (Pesaro) etc. În 2004, Stefan Arnold a fost numit profesor de pian la Universitatea de Universität für Musik und darstellende Kunst (Viena), iar din 2015, predă și la Hochschule "Hanns Eisler" (Berlin).

Biletele pentru concertul de joi sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii și online pe iabilet.ro, filarmonicasibiu.ro sau în aplicația mobilă Filarmonica Sibiu App, la prețul de 50 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Următorul concert simfonic din cadrul stagiunii 2022/2023 "EChO" este programat joi, 9 februarie, ora 19.00, la Sala Thalia. La pupitrul orchestrei sibiene se va afla maestrul Alessandro Crudele, unul dintre cei mai bine cotați dirijori europeni, iar în ipostază solistică îi vom asculta pe: Alexandru Avramovici - clarinet, Cristian Buciumaș - fagot, Gabriel Răileanu - corn. În program: B. Crusell - Simfonia concertantă în Si bemol major pentru clarinet, corn, fagot şi orchestră, op. 3; P.I. Tchaikovsky - Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel