Data actualizării:
Data publicării:

Și pisicile au alergii. Află câte tipuri există și cum se pot trata

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik
Alergiile sunt extrem de comune la pisici și, de obicei, reprezintă o afecțiune pe tot parcursul vieții care poate afecta calitatea vieții pisicii și a stăpânului. 

În timp ce unele rase pot fi mai predispuse la alergii, acestea pot apărea la toate pisicile. Intervenția timpurie este crucială pentru succesul pe termen lung. De îndată ce observați că pisica dumneavoastră ar putea suferi de alergii, apelați medicul veterinar pentru o examinare.

Tipuri de alergii la pisici

  • Alergie alimentară
  • Dermatită atopică sau alergii de mediu
  • Dermatită alergică la mușcătura de purici
  • Dermatită de contact alergică 
  • Erupții cutanate cauzate de medicamente
  • Bronșită alergică sau astm 

Simptomele alergiilor la pisici

Toate tipurile de alergii pot provoca simptome clinice similare și suprapuse la pisici. Aceste simptome variază în intensitate și pot să se dezvolte pe parcursul anilor.

2. Sursă foto... (pisica4_95866600.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Alergie alimentară

Alergiile alimentare pot prezenta simptome foarte asemănătoare cu alergiile de mediu. Nu toate pisicile cu alergie alimentară vor avea semne gastrointestinale precum vărsături, diaree, flatulență și hipersalivație. Multe vor prezenta simptome la nivelul pielii, inclusiv mâncărime, în special în zona feței, capului și gâtului. Alergiile alimentare se manifestă pe tot parcursul anului.

Dermatită atopică

Atopia, sau alergiile de mediu, pot imita alergiile alimentare. Mâncărimea este cel mai frecvent semn raportat, alături de infecții ale urechilor, pierderea părului, plăci pe piele și pustule. Adesea, pisicile au recidive ale infecțiilor bacteriene și de drojdie secundare. Atopia poate provoca și probleme respiratorii asemănătoare astmului și conjunctivită.

Dermatită alergică la mușcătura de purici

Alergiile la mușcătura de purici afectează doar pielea. Cea mai afectată zonă este de obicei capul și gâtul, precum și interiorul coapselor și abdomenul. Adesea, pisicile prezintă mâncărime intensă, rezultând traume autoinduse din cauza mâncărimii, mușcării și frecării pentru a ameliora senzația de mâncărime.

3. Sursă foto... (pisica-veterinar_07599600.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Dermatită de contact alergică 

Dermatita de contact apare sub formă de leziuni pe piele după expunerea la un anumit declanșator, cum ar fi polenul, drojdia sau acarienii. Locația este determinată de contactul direct. Cele mai multe pisici cu dermatită de contact prezintă roșeață, umflare, pustule și cruste la locul expunerii. Mâncărimea la aceste locații poate fi moderată sau severă.

Erupții cutanate cauzate de medicamente

Erupțiile cutanate cauzate de medicamente sunt reacții alergice la orice tip de medicament. Ele variază în semne clinice, localizare și severitate. Pisicile experimentează cel mai adesea mâncărime, erupții, roșeață, umflare, inflamație, urticarie și, în cazuri severe, moarte celulară și desprindere a pielii în foi. Acest tip de alergie este mai puțin obișnuit în cazul pisicilor.

Bronșită alergică

Bronșita alergică este cunoscută și sub denumirea de astm. Pisicile vor prezenta în mod tipic șuierături, tuse și dificultăți în respirație.

4. Sursă foto... (pisica_02808700.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Tratamentul alergiilor la pisici

Alergie alimentară

Majoritatea alergiilor alimentare sunt tratate prin eliminarea alimentului responsabil din dieta pisicii. Steroizii, antibioticele, medicamentele anti-diaree, antihistaminicele și medicamentele anti-greață pot fi utilizate în cazuri acute.

Dermatită atopică

Imunoterapia, sau vaccinul pentru alergii, este metoda preferată de tratare a atopiei. Aceste vaccinuri pot fi administrate sub formă de injecție sau sub limbă. Formulele sunt create în mod specific pe baza rezultatelor testelor și a alergenilor individuali, dar pot dura de la trei luni până la un an pentru efectul complet.

În timpul episoadelor severe, pisicile pot necesita îngrijiri. Medicamentele pot include:

  • Steroizi
  • Antibiotice și antifungice pentru infecții secundare
  • Medicamente pentru durere
  • Terapie locală
  • Antihistaminice

5. Sursă foto... (pisica_25635600.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Alergie la mușcătura de purici

Pisicile cu o alergie suspectată sau confirmată la mușcătura de purici ar trebui să primească tratament pentru controlul puricilor. Este important să se utilizeze doar produsele create special pentru pisici. Majoritatea produselor sunt sub formă de lichid topic sau guler. În funcție de ciclul de viață al puricilor, aceste pisici trebuie tratate timp de cel puțin 3 luni consecutive.

Pisicile au adesea infecții secundare și pot avea nevoie de antibiotice, steroizi, antiinflamatoare sau terapie locală.

Dermatită de contact

Odată identificată, substanța responsabilă ar trebui eliminată ca metodă principală de tratament. Șampoanele și șervețelele hipoalergenice pot ajuta la eliminarea alergenului vinovat, dar nu toate pisicile sunt încântate de acest tratament.

Alte tratamente includ terapie locală, steroizi, medicamente imunosupresoare și imunomodulatoare.

Erupții cutanate cauzate de medicamente

Majoritatea erupțiilor cutanate cauzate de medicamente sunt tratate prin oprirea medicamentului vinovat. Unele cazuri pot necesita îngrijiri, spitalizare și gestionarea durerii. Reacțiile severe pot necesita terapie imunosupresoare.

6. Sursă foto... (pisica-cat_42811700.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Bronșită alergică

Tratamentul pentru astm se bazează pe gravitatea semnelor clinice. Pentru unele pisici, eliminarea pur și simplu a alergenului va îmbunătăți simptomele. Din păcate, determinarea cauzei este adesea dificilă, ceea ce înseamnă că poate fi necesară administrarea zilnică a medicamentelor cu steroizi, bronhodilatatoare și imunoterapie. Pisicile aflate în suferință respiratorie necesită spitalizare și suplimentare de oxigen.

Dificultatea de a respira este o urgență medicală. Dacă pisica dumneavoastră respiră cu gura deschisă sau are dificultăți de respirație, căutați asistență veterinară imediat, potrivit Petmd.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel