Data publicării:

Și deținuții votează azi! Câți se vor prezenta la urnele amenajate în penitenciare

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
foto: Agerpres
foto: Agerpres

Peste 22.000 de deținuți au cerut să voteze la scrutinul local și europarlamentar.

Aproape 19.100 de deținuți și-au exprimat în scris intenția de a vota la alegerile europarlamentare și peste 1.300 la alegerile locale, conform datelor furnizate joi de Administrația Națională a Penitenciarelor. Conform datelor centralizate joi și transmise de Agerpres, 22.358 de persoane private de libertate au drept de vot la alegerile europarlamentare, dintre care 19.088 și-au exprimat în scris intenția de a vota. La alegerile locale, 1.606 de deținuți au drept de vot, iar 1.314 dintre aceștia și-au manifestat dorința de a participa la scrutin, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că aceste date pot fi modificate din cauza dinamicii populației carcerale, influențată de noile încarcerări și eliberări. De asemenea, termenul limită pentru depunerea cererilor de vot este chiar ziua alegerilor, 9 iunie, până la ora 14:00.

Spații special amenajate

Pentru a facilita exercitarea dreptului de vot de către persoanele private de libertate, cărora acest drept nu le-a fost interzis prin hotărârea de condamnare, Administrația Națională a Penitenciarelor a implementat mai multe măsuri. Toți deținuții cu drept de vot au fost identificați și informați despre posibilitatea de a vota prin intermediul urnei speciale. De asemenea, au fost întreprinse demersurile necesare pentru eliberarea actelor de identitate pentru deținuții care nu le posedă sau pentru preschimbarea celor expirate. A fost stabilit și amenajat un spațiu adecvat pentru votare.

Pentru menținerea ordinii și prevenirea incidentelor pe durata procesului de vot, a fost asigurat personalul necesar. Conform ANP, în fiecare instituție de detenție s-au constituit două dosare, unul pentru alegerile europarlamentare și altul pentru alegerile locale, cu termen de păstrare permanent, care conțin documentele legate de exercitarea dreptului de vot.

Conform legii, persoanele private de libertate sunt considerate netransportabile, acestea putând să îşi exercite dreptul la vot prin intermediul urnei speciale, dacă nu şi-au pierdut drepturile electorale. Deţinuţii îşi pot exercita dreptul la vot prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel