Și câinii plâng de fericire. Un studiu o confirmă
Autor: Irina Constantin | Publicat pe: 22 aug 2022, 19:58
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Rezultatele unui nou studiu vin să întărească ideea că, în momentul reîntâlnirii cu stăpânii lor, câinii pot plânge de bucurie. 

Câinii pot să ”plângă” de bucurie atunci când se reîntâlnesc cu stăpânii lor, au dezvăluit cercetătorii de la Universitatea Azabu din Japonia, potrivit rezultatelor unui studiu ce a fost publicat în revista Current Biology, informează DPA.

O echipă coordonată de cercetătorul Takefumi Kikusui a dorit să afle dacă nu numai oamenii, ci şi prietenii lor patrupezi pot să plângă uneori dacă sunt stimulaţi din punct de vedere emoţional.

”Am descoperit că şi câinii varsă lacrimi asociate cu emoţiile pozitive. Am aflat şi că hormonul oxitocină este mecanismul care s-ar putea afla în spatele acestei manifestări”, a declarat profesorul Kikusui, citează Agerpres. 

”Avea lacrimi în ochi”Cercetătorul nipon şi colegii lui au făcut această descoperire după ce unul dintre cei doi câini ai profesorului japonez, o femelă, a avut pui. În timp ce îşi alăpta puii, ceva s-a schimbat în expresia ei facială: "avea lacrimi în ochi", a dezvăluit Takefumi Kikusui.

"Acest detaliu mi-a sugerat ideea că oxitocina ar putea creşte volumul lacrimilor", a adăugat el.

Oxitocina e vinovată pentru emoțiile frumoase


Oxitocina, un hormon produs în creier, joacă un rol major în timpul naşterilor, precum şi în ceea ce priveşte convieţuirea oamenilor. El iniţiază travaliul la femeile gravide, stimulează producţia de lapte matern, întăreşte legătura dintre mamă şi copil şi, de asemenea, poate să întărească legăturile de cuplu, contribuind totodată la creşterea încrederii faţă de alţi oameni în rândul adulţilor.

Încă de la primele observaţii, cercetătorii care au colaborat cu profesorul Kikusui ştiau deja că oxitocina este eliberată în timpul interacţiunilor atât la câini, cât şi la stăpânii lor.

Concluzia studiului: Și câinii pot plânge de fericire


Ei au dorit să afle de această dată dacă şi câinii pot să plângă atunci când se reîntâlnesc cu stăpânii lor.

Câinii studiaţi de experţii niponi au reacţionat în acest fel la reîntâlnirea cu stăpânii lor, însă nu au vărsat nicio lacrimă în momentele în care le-au fost prezentate persoane pe care nu le cunoşteau. De asemenea, atunci când le-au fost adăugate microdoze de oxitocină la nivelul ochilor, volumul lacrimilor lor a crescut.

Câinii, potrivit cercetătorilor japonezi, par să producă lacrimi în situaţii pe care oamenii le consideră "fericite". Rămâne de văzut dacă aceste patrupede pot să "plângă" şi atunci când se confruntă cu emoţii negative.

De ce doarme cățelul lângă picioarele tale

Te-ai întrebat vreodată de ce doarme cățelul lângă picioarele tale? Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să fii bucuros, pentru că arată încrederea pe care o are în tine. Este și un gest prin care îți arată că te păzește chiar și atunci când doarme.

Ce înseamnă când un câine îți ia locul când te ridici? Așezarea în locul tău arată afecțiunea câinelui pentru tine. De asemenea, câinele poate simți nevoia de a proteja locul pentru stăpânul său.

Ce fac câinii înainte să moară

Semnele de bătrânețe la câini sunt la fel de vizibile ca la om. Se mișcă din ce în ce mai greu, iar cheful pentru plimbări este din ce în ce mai scăzut. În timp ce corpul se închide, energia ar trebui să scadă. Câinele poate să refuze alimentele care sunt greu de mestecat sau digerat. În majoritatea cazurilor, un câine pe moarte va zace într-un singur loc, fără să se miște mult. Acest loc poate fi un colț liniștit al casei și poate să nu fie un loc în care se află în mod normal. 

În multe din cazuri, câinele caută să plece din casă și să părăsească locul în care și-a găsit confortul. Atunci când simt că se apropie de clipa morții, aceștia corelează familia cu haita din care ar face parte. La fel ca și lupii, câinii părăsesc haita pentru a nu rămâne o povară pentru aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?