Alimentul pe care trebuie să-l incluzi zilnic în meniul tău pentru a reduce riscul de cancer de colon, potrivit unui oncolog

Cancerul de colon este tot mai des depistat la pacienți tineri.
Este foarte important să avem o alimentație sănătoasă pentru a-l preveni, iar un anumit aliment poate face o diferență semnificativă.
Justin Stebbing este oncolog și profesor la Universitatea Anglia Ruskin, care a scris un articol în publicația The Conversation, în care evidențiază beneficiile iaurtului în combaterea cancerului intestinal.
„În calitate de oncolog, multe persoane m-au întrebat cum poate fi redus riscul de cancer de colon”, scrie Stebbing în articol.
„Dovezile emergente sugerează că un consum regulat de iaurt poate avea un efect protector împotriva anumitor forme agresive de cancer colorectal, prin modificarea microbiomului intestinal, bacteriile naturale care trăiesc în intestin”, explică doctorul.
În articol, Stebbing afirmă că „microbiomul intestinal joacă un rol esențial în sănătatea generală, influențând digestia, funcția imunitară și chiar riscul de cancer”.
Totuși, nu toate iaurturile oferă aceleași beneficii, a avertizat el. „Diferitele procese de fermentare pot duce la niveluri variabile de bacterii benefice, așa că este recomandat să căutăm iaurturi care conțin culturi vii”, subliniază profesorul Stebbing.
Oncologul adaugă că tipurile simple de iaurt, fără zahăr tind să aibă un conținut mai ridicat de proteine care induc sațietatea și un conținut mai scăzut de zahăr, precum și de aditivi.
Simptomele cancerului de colon pot varia în funcție de stadiul bolii, localizarea tumorii și fiecare persoană în parte. În stadiile incipiente, este posibil să nu existe simptome deloc. Însă, pe măsură ce boala avansează, pot apărea semne care merită atenție:
Simptome frecvente ale cancerului de colon:
Modificări ale tranzitului intestinal:
Diaree sau constipație persistente
Schimbarea formei scaunului (subțire, „ca un creion”)
Senzația că intestinul nu se golește complet
Sânge în scaun:
Sânge roșu aprins sau mai închis (maro-roșcat, aproape negru)
Poate fi confundat cu hemoroizii, dar nu trebuie ignorat
Durere abdominală:
Crampe, balonare, disconfort constant sau intermitent
Scădere inexplicabilă în greutate
Oboseală accentuată (fără motiv clar)
Anemie (fier scăzut)
Poate fi singurul semn inițial, mai ales la persoanele peste 50 de ani
Greață sau vărsături (în cazuri avansate, când există o obstrucție).
Dacă ai oricare dintre simptomele de mai sus care persistă mai mult de 2–3 săptămâni, nu aștepta. Un control medical (inclusiv analize de sânge, teste de scaun sau colonoscopie) poate face diferența.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News