SGG derulează proiecte de afirmare a identităţii naţionale, de promovare şi dezvoltare a limbii române din Harghita şi Covasna
Directorul Departamentului pentru Strategii Guvernamentale, din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), Lelia Oanţă, a declarat vineri, în ultima zi a lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că instituţia pe care o reprezintă derulează o serie de proiecte în Harghita şi Covasna, care au ca principal scop afirmarea identităţii naţionale, promovarea şi dezvoltarea limbii române, precum şi a tradiţiilor.
"Prin Direcţia pe care o coordonez, SGG derulează o serie întreagă de proiecte care au ca principal scop afirmarea identităţii naţionale, promovarea şi dezvoltarea limbii române şi a tradiţiilor din zona Harghita şi Covasna. Aceste proiecte sunt rezultatul dialogului pe care asociaţiile româneşti din zonă l-au avut în luna februarie a acestui an cu premierul Viorica Dăncilă şi Secretarul General al Guvernului, domnul Toni Greblă. Chiar dacă cele aproximativ 18 proiecte acoperă modest necesităţile identitare din zonă, vreau să remarc deschiderea echipei guvernamentale şi existenţa unui dialog susţinut între cele două părţi. Este un lucru extraordinar că există un dialog real, bazat pe încredere reciprocă, pe înţelegerea importanţei dezvoltării cadrului de colaborare şi promovare identitară", a declarat Lelia Oanţă.
Aceasta a punctat faptul că este nevoie de o colaborare mult mai aplicată între asociaţiile românilor din zonă şi SGG, dar şi o colaborare foarte strânsă între toate aceste asociaţii, astfel încât ele să poată avea o singură voce, clară şi puternică. în dialog cu toate organismele instituţionale atât din ţară, cât şi din străinătate.
"Această voce va transmite Guvernului cele mai importante nevoi de dezvoltare, concretizate în proiecte consistente, bine fundamentate şi care să aducă un plus de valoare dezvoltării acestei zone din toate punctele de vedere: social, economic, cultural şi religios. Reafirm cu toată convingerea că unitatea în gândire şi construirea unui canal de comunicare centralizat pot aduce la un loc cele mai bune idei din zonă şi pot oferi cele mai eficiente soluţii de dezvoltare în judeţele din centrul ţării", a arătat Lelia Oanţă.
Ea a reamintit că există şi linii de finanţare externă a proiectelor din zonă şi chiar dacă demersurile de accesare a banilor europeni sunt complicate, a dat asigurări că asociaţiile vor primi ajutor din partea SGG pentru elaborarea documentaţiei tehnice.
"Ministrul Toni Greblă salută demersurile dumneavoastră de continuare a acestui eveniment şi vă îndeamnă să nu uitaţi nicicând că limba română şi idealurile românilor de pretutindeni au constituit mereu o dimensiune sacră, pentru care înaintaşii noştri au luptat şi au plătit preţul suprem", a mai spus Lelia Oanţă, care a subliniat faptul că Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului "generează un nivel de conştientizare, la nivelul societăţii, a nevoii de reafirmare continuă a identităţii naţionale, a promovării limbii şi tradiţiilor româneşti, indiferent de perspectiva geografică a locului unde românii trăiesc".
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului a ajuns la a XVII-a ediţie, timp de mai multe zile fiind dezbătute problemele cu care se confruntă românii din comunităţile istorice, din diaspora, dar şi cei din Harghita şi Covasna.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News