Data publicării:

Sfaturi pentru a vă proteja pe timp de caniculă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Arnie Watkins, Pexels
Fotografie de la Arnie Watkins, Pexels
România este lovită de un val canicular în această perioadă. Iată câteva recomandări pentru a vă proteja sănătatea la temperaturi ridicate. 

Sfaturi generale pentru pregătirea de caniculă

Locuința și locul de desfășurare a activității trebuie pregătite pe cât posibil pentru a asigura un mediu ambiental curat și răcoros.

Verifică funcţionarea corectă a sistemului de aer condiţionat (ventilatoare)

Izolează ferestrele. Montează temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu)

Acoperă ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%. Deschideți ferestrele noaptea și dimineața când temperaturile sunt mai scăzute.

Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale și închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie

Verifică actualizările meteo

Ai în vedere și factorii care agravează efectele caniculei asupra organismului:

–  Umiditate crescută. (transpirația nu se va evapora la fel de repede, ceea ce va impiedica organismul să se racorească rapid).

– Factori personali (vârsta, obezitatea, febra, deshidratarea, boala de inima, boala mintală, circulația necorespunzătoare a sângelui, arsurile solare, consumul de droguri și consumul de alcool în exces), scrie Alba24.ro.

Efectele caniculei asupra sănătații

Este importantă recunoașterea semnelor și simptomelor cauzate de căldura excesivă, pentru a acționa la timp. Acestea sunt:

Crampe musculare asociate cu transpirație excesivă, oboseală, sete.

Epuizare termică: crampe musculare, transpiratie excesivă, piele “de găină” (rece, umedă), leșin, amețeală, slăbiciune, greață și vărsături, durere de cap, puls rapid și slab, respirație rapidă și superficială.

Insolația și șocul termic: temperatura peste 40 grade, absenta transpiratiei, piele roșie (caldă, uscată), confuzie, agitație, tulburări de vorbire, delir, convulsii, greață și vărsături, durere de cap, puls rapid și puternic, respirație rapidă și superficială.

Sunt mai multe categorii de persoane vulnerabile, care au nevoie de sprijin pe timpul temperaturilor caniculare:

– vârstnicii (mai ales cei trecuți de 65 de ani)

– copiii, mai ales cei sub 2 ani (metabolismul lor diferă de al adulților)

– femeile gravide

– persoane cu boli cronice (diabet și boli endocrine, boli mentale, adicții de substanțe sau alcoolism, schizofrenie, Parkinson, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli renale etc.)

– persoane care sunt sub anumite tratamente medicale (cele care au febră sunt în pericol mai mare)

– persoane vulnerabile socioeconomic (persoanele fără adăpost, imobilizate, cele lipsite de informare, izolarea socială)

– persoane cu anumite ocupații (persoanele care muncesc în aer liber în condiții nepotrivite, care prestează muncă fizică în condiții neadecvate, mai ales dacă au anumite probleme de sănătate, dar și sportivii).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel