Data actualizării:
Data publicării:

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Ce trebuie să faci, dacă vrei să-ți meargă bine tot anul. Atenție la lucrurile interzise!

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit de credincioși pe 7 ianuarie. Iată ce trebuie să faci, dacă vrei să-ți meargă bine tot anul. Atenție la lucrurile interzise!

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, numit 'Înaintemergătorul Domnului' pentru că a anunțat venirea lui Hristos, astfel că în această zi de sărbătoare nu lipsesc nici tradițiile și obiceiurile populare, Iordănitul femeilor sau obiceiul Vergelului fiind doar două dintre ele.

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Una dintre cele mai esențiale tradiții este aceea de a stropi în dimineața Sfântului Ion cu agheasmă pentru a fi ferit tot anul de boli. De asemenea, această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de ”Sânt-Ion”, "Înaintemergătorul Domnului" sau "Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul".

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Potrivit tradiţiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie). Se zice că după Sf. Ioan se botează gerul, adică gerul începe să nu-şi mai face simţită prezenţa. Sf. Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naşte copii sănătoşi, fără malformaţii.

Atenție la lucrurile interzise

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Potrivit tradiției, cine nu se veseleşte în Ziua Sf. Ioan va fi trist tot anul. În unele zone există obiceiul "Iordănitului". Tinerii stropesc cu agheasmă luată în ziua de Bototeaza toţi oamenii care au participat la slujba de Sf. Ioan. "Iordăniţii" trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Ziua de Sf. Ioan este considerată şi "Ziua furcii", ziua în care femeile îşi reiau treburile zilnice. Pe rit vechi, la 7 ianuarie se sărbătoreşte Crăciunul. După Sfântul Ion, se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald. În popor s-a mai păstrat obiceiul stropirii cu agheasmă pentru ca bolile să fie ţinute la distanţa tot anul în curs.

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor. În această zi, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.  La petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion pentru că Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice. Torontoiul sau Iordănitul femeilor este un obicei vechi, specific sărbătorii de Sfântul Ion, însă din care s-a mai păstrat doar ospățul final, ospăț ce încheie astfel ciclul sărbătorilor de iarnă.

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Iordănitul femeilor avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rău să le stropească și apoi făceau o masă comună. Fetele de măritat pregătesc coșuri cu băutură și mâncare. Feciorii merg și iau fetele de acasă și le duc în curtea unde se ține Vergelul. Tot ei sunt și cei ce plătesc muzicanții. În hora intră fetele ce se vor mărită în acest an și formează viitoarele cupluri, toată petrecerea încheindu-se cu un ospăț comun, care sparge perioada sărbătorilor de iarnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel