Semnele insuficienței cardiace. Dragoș Vinereanu: Atunci trebuie să te prezinți la medic!
Dragoș Vinereanu, președintele Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sănătății, a vorbit despre semnele insuficienței cardiace.
Profesorul universitar doctor Dragoș Vinereanu, președintele Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sănătății, a fost întrebat care sunt semnele insuficienței cardiace și când ar trebui oamenii să se prezinte la medic.
„Îmi aduc aminte de șocul produs în rândul opiniei publice atunci când a murit Freddie Mercury și atunci a fost cea mai receptivă perioadă în campaniile anti HIV/SIDA. Aici, cu maestrul Cotabiță, faptul că a reușit să depășească momentele critice, a demonstrat că se poate interveni, că au succes terapiile și că nu trebuie renunțat și cedat în fața bolii. Ce ar trebui să știe publicul, care sunt simptomele insuficienței cardiace, când ar trebui să meargă la doctor?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, adăugând că „publicul poate nu recunoaște primele semne de alarmă astfel încât această boală să fie tratată din vreme“.
„Mesajul din campania pe care noi o avem este că în momentul în care apar simptomele specifice insuficienței cardiace și anume respirație grea, oboseală, umflături la nivelul membrelor, atunci trebuie să te prezinți la medic, să aibă loc o evaluare, inițial de către medicul de familie și ulterior de către medicul cardiolog, pentru ca diagnosticul de insuficiență cardiacă să se poată pune cât mai precoce“, a precizat, Dragoș Vinereanu, președintele Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sănătății, la DC News, la dezbaterea „Știi cât mai are de trăit inima ta?“.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Lege blocată în Parlament. Florin Buicu: Vă dau un breaking news! A trecut la nivelul Comisiei de Sănătate
Insuficiența cardiacă, boala cea mai gravă din cardiologie. Dragoș Vinereanu: ”E consecința tuturor celorlalte boli!” Perspective noi de tratamente
Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu, președintele Comisiei de Cardiologie, din cadrul Ministerului Sănătății, a fost prezent la conferința „Cardiologie. Știi cât mai are de trăit inima ta?”, organizată de DC News, unde a făcut numeroase precizări importante.
„Insuficiența cardiacă este boala cea mai gravă din cardiologie, pentru că este consecința tuturor celorlalte boli. Pe de altă parte, știm că insuficiența cardiacă este cea mai mortală boală din cardiologie. (...) Din fericire, în ultimii ani, au apărut terapii importante pentru insuficiența cardiacă și mă refer atât la tratamentele cu diferite medicamente pe care le avem la dispoziție, cât și la tratamentele cu diferite dispozitive care ajută inima să aibă o funcție mai bună”, a spus Dragoș Vinereanu.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Rafila, anunț despre compensarea unor vaccinuri: Am discutat și cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate
„Dintre medicamentele care au apărut (...), este o medicație care inițial a fost utilizată în diabetul zaharat, iar ulterior s-a dovedit că are un rol important și în insuficiența cardiacă”, a explicat medicul.
„E important, iar asta este unul dintre elementele pe care noi încercăm să le discutăm cu Ministerul Sănătății și, în special, cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ca acest tratament să fie disponibil, în așa fel încât să poată fi administrat de către cardiologi pentru insuficiența cardiacă și să fie rambursat de către Sistemul Național de Asigurări de Sănătate. În al doilea rând, acest tratament trebuie să fie administrat așa cum este recomandat de către ghidurile internaționale, (...) în așa fel încât să nu apară decompensările, să nu apară spitalizările, să nu apară complicațiile majore ale insuficienței cardiace”, a zis Dragoș Vinereanu (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News