Urmărește emisiunea live
Semnal de alarma pentru pacienții cu hepatita C: „Situaţia devine critică!“
Data publicării:
Autor: Alexandra Cheroiu
WhatsApp
Marinela Debu, președinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), avertizează că pacienții bolnavi de hepatită C nu își mai găsesc loc în spitale pentru urmarea tratamentului, ca urmare a crizei din sistemul sanitar determinată de pandemia coronavirus.

„Cea mai mare problemă a pacienţilor cu afecţiuni hepatice în acest moment este legată de accesul la tratament şi la medicul specialist. Situaţia devine critică! Avem din ce în ce mai multe plângeri de la bolnavi, în special cei cronici, care nu ştiu cum să acţioneze în lipsa unor informaţii constante şi clare din partea autorităţilor. Încurajăm pacienţii să-şi contacteze medicul curant (infecţionist sau gastroenterolog) şi să stabilească cea mai bună soluţie pentru a avea acces la tratament în condiţii de siguranţă, mai ales în cazul investigaţiilor ce trebuie realizate în spital“, a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) au atenţionat, ieri, asupra scăderii numărului de români testaţi şi diagnosticaţi cu hepatite în ultimele luni, dar şi în ceea ce priveşte procentul mic al pacienţilor care au intrat pe tratament comparativ cu alţi ani.

Cei de la APAH-RO spun că datele de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate arată că, în  programul destinat hepatitei C care poate cuprinde până la 17.500 persoane, în perioada februarie-30 iunie 2020, au fost incluşi doar 3.558 de pacienţi: 883 în februarie, 1.279 martie, 181 aprilie, 402 mai şi 813 iunie.

„Noi am înțeles că e o perioadă grea, de pandemie, în care lucrurile merg diferit și pacienții cu hepatită au fost destul de înțelegători pe perioada stării de urgență. Problema este că deja, în unele cazuri, pacienților li s-a agravat starea de sănătate, sunt oameni care au nevoie să comunice cu medicul lor. Sunt pacienți cu hepatită C, care la momentul la care a debutat starea de urgență erau aproape de a-și începe terapia antivirală. Să ne gândim că acești pacienți aveau în spate încă 6 luni de pauză. Doar un pacient asigurat beneficiază de tratament. Sunt oameni care își plătesc asigurarea medicală din mână tocmai pentru a beneficia de tratament. Și-au pus speranțe și au așteptat. Ce se întâmplă acum? Vedem că spitalele oferă ușor-ușor spitalele oferă acces pacienților, dar pentru că mulți dintre ei au medicul curant medicul de boli infecțioase și vedem că situația de la o zi la alta în ce privește pandemia se agravează, este clar că pacienții trebuie să se reorienteze“, a spus Mihaela Debu la Antena 3.

„Noi am făcut apel la CNAS să oferim șansa de tratament și către alte centre. Mulți dintre pacienți se reorientează spre gastroenterolog, unde se poate, pentru că sunt tot mai multe spitale care se inchid și, pas cu pas, e riscul să nu mai aibă pacientul unde să se ducă. Noi încercăm să spunem autorităților să facă publice, pe site-ul Ministerului Sănătății, lista spitalelor care se închid și care rămân deschis, ca pacientul să știe unde să sune“, a mai spus președinta APAH-RO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel