Șeful Serviciului de Informații al Ucrainei: Insula Șerpilor, singurul loc prin care trupele ruse ar putea ajunge în Transnistria
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
 Ucraina susţine că a recăpătat controlul asupra Insulei Şerpilor. Oleksii Gromov: Nu i-am permis inamicului să-şi ia restul de echipament militar. Foto pexels
Ucraina susţine că a recăpătat controlul asupra Insulei Şerpilor. Oleksii Gromov: Nu i-am permis inamicului să-şi ia restul de echipament militar. Foto pexels
Șeful Serviciului de Informații al Ucrainei, general-maiorul Kiril Budanov, susține că Insula Șerpilor este singurul loc prin care trupele ruse ar putea să ajungă pe teritoriul regiunii transnistrene.

„Cine controlează Insula Șerpilor poate bloca oricând mișcarea navelor civile în toate direcțiile spre sudul Ucrainei. Insula Șerpilor este teritoriul Ucrainei și o vom elibera. Vom lupta pentru ea cât va fi nevoie. Acesta este un loc important din punct de vedere strategic pentru rutele comerciale, pentru importul de arme și excluderea oricărei posibile acțiuni militare rusești pe teritoriul regiunii transnistrene, din care să poată ataca zona de vest a Ucrainei”, a spus general-maiorul Kiril Budanov, citat de gur.gov.ua.

Vezi si: O fregată rusă, în flăcări, lângă Insula Şerpilor; ar fi fost lovită de o rachetă ucraineană Neptun

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că insula are o importanță strategică atât pentru Ucraina, cât și pentru trupele ruse, deoarece permite controlul regiunii și, într-o oarecare măsură, a situației aeriene în sudul Ucrainei.

Insula Șerpilor este, de asemenea, importantă din punct de vedere strategic în ceea ce privește capacitatea Rusiei de a efectua o aterizare navală tactică.

Reamintim că marina rusească a ocupat insula pe 25 februarie, chiar la începutul invaziei în Ucraina. Forțele Armate ale Ucrainei au avut mai încercări să o elibereze, dar nu au reușit.

Citeste si: Nava de război rusă „Amiralul Makarov”, scufundată de ucraineni aproape de Insula Șerpilor. A luat foc după ce a fost lovită de o rachetă

Și expertul militar ucrainean Oleg Jdanov consideră Insula Şerpilor drept cheia pentru deschiderea unui al doilea front de către Rusia, notează publicaţia ucraineană Segodnia.

'Rusia încearcă să utilizeze Insula Şerpilor ca pe un avanpost pentru debarcarea unui desant maritim în Basarabia' (sud-vestul regiunii Odesa), a declarat Jdanov într-o intervenţie miercuri la postul de televiziune Ukraina 24.

Jdanov consideră că Rusia va încerca să instaleze în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acţiune, care să înlocuiască crucişătorul 'Moskva' pentru acoperirea aeriană a escadrei Flotei ruse din Marea Neagră.

Atunci, ei vor avea şansa de a ajunge la o distanţă foarte apropiată de ţărm pentru a putea efectua debarcarea, spune el. Jdanov a adăugat ca, în acest caz, ruşii ar putea să încerce să ajungă prin sudul Basarabiei la graniţa cu Republica Moldova şi să-şi întărească gruparea militară de acolo (din Transnistria). Media ucrainene au anunţat joi avarierea unei noi nave ruse în Marea Neagră.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel