Data actualizării:
Data publicării:

Șeful OMV, primit de Ciolacu. Caramitru iese la atac: Ei au investit doar 700 de milioane de euro, dar scot 500 milioane anual. Acum vor și gazele de la Neptun

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Andrei Caramitru a taxat dur decizia Guvernului României de a accepta vizita șefului OMV.

Alegeri prezidentiale 2024

„Înainte de toate, să nu uităm că președintele OMV a fost primit inclusiv de președintele statului. Ca să pun lucrurile puțin în context, OMV-ul ca dimensiune, ca valoare de piață, este exact la nivelul Hidroelectrica, iar șeful acesta al OMV care vine acum în România este exact la nivelul directorului general de la Romgaz, că și el raportează ministrului de Finanțe, deci la trei niveluri sub cancelarul austriac. Este absolut aberant să se întâlnească cu numărul trei, numărul doi sau numărul unu dintr-un alt stat.

În al doilea rând, OMV-ul nu investește (n.r. suficient) în România. Vă spuneam că este o mare iluzie, OMV-ul nu este un mare investitor. Ei au investit 700 de milioane, inițial, dar scot din România, acum, mult peste 500 de milioane pe an. Deci ei finanțează de fapt economia Austriei, nu economia României. Deci, practic, ei sunt primiți cu covor roșu, în condițiile în care vorbim despre o companie care nu investește în România, ci scoate bani din România, din poziția uneia dintre cele mai mici companii din Europa. Trebuiau primiți cel mult de un secretar de stat”, a declarat Andrei Caramitru, la B1TV.

Caramitru: Gestul de a-l primi pe șeful OMV la Guvern e o prostie provincială. Ei vor să producă petrochimice cu gazul nostru, după ce au distrus industria petrochimică a României

Întrebat dacă intenția lui Marcel Ciolacu de a-l primi la Guvern pe șeful OMV e o mișcare de umilință, Caramitru a răspuns:

„Cred că e o combinație. Clar, cred că e o prostie provincială a noastră, pentru că ne uităm la Austria ca la Înalta Poartă, fără să înțelegem că economia României este la aceeași dimensiune cu economia Austriei. Nu reușim să ieșim din paradigma asta. E o umilință, pur și simplu! Pe lângă asta, probabil că sunt extrem de multe interese legate de OMV. 

Toată lumea de business știe că OMV și Petrom sunt o sursă de corupție majoră în România. Și nu de azi sau de ieri, ci dintotdeauna. Cred că sunt extrem de multe interese personale, rețele și așa mai departe, legate de ce se întâmplă acolo, dar asta e speculativ.

Oricum, orice ar fi, nu poți la nivel de stat să te întâlnești, în acest fel, cu o companie care vrea să negocieze un lucru pur personal - să scoată ceva din România, nu să aducă. Ei vor să scoată mai mult gaz și profit de aici. Eu din câte știu există și o lege a lobby-ului. Eu nu știu că tu ca oficial al statului poți să te întâlnești cu o firmă și să negociezi pentru avantajele ei și împotriva statului tău. Miza e legată de gazele din Mare Neagră. Interesul lor mereu a fost să scoată aceste gaze, pentru că Austria nu produce gaze.

Ei vor să producă petrochimice - aduci gaz ieftin din România, produci petrochimice acolo, le vinzi scump, deci profitul rămâne în Austria, în loc să faci fabrici petrochimice în România, care au fost închise de către cine? De OMV, când au venit aici. Miza este ca România să nu devină un centru energetic care să ajute regiunea, deci să nu exportăm noi în Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria și așa mai departe. Vor să devină ei centrul energetic, dar prin gazele noastre și pe banii noștri”.

Caramitru: OMV face jocul Rusiei. După refuzul de la Schengen noi trebuia să îi anunțăm să-și vândă activele din țara noastră

Andrei Caramitru a  abordat și subiectul veto-ului acordat de Austria, în privința aderării României la Schengen.

„Este o combinație incredibilă de lucruri. Să nu uităm că OMV e controlat, în mare parte, de statul austriac, deci nu este o firmă privată. Când reprezentantul UE a spus în Viena, acum câteva zile, că Austria are mâinile pătate de sânge, a spus asta în sensul în care Austria este țara europeană care cumpără, în continuare, cel mai mult petrol și gaze de la ruși. Importurile ăstea nu sunt făcute decât prin OMV. Ei semnează aceste contracte de miliarde, pe lună, prin care finanțează războiul criminal al lui Putin.

Să nu credeți că este o firmă așa privată, pe piața liberă, care face ce vrea. E controlată de statul austriac și are o relație extrem de strânsă cu statul agresor rus, iar asta nu spun eu ci spune fostul șef al OMV, care acuză actuala conducere că s-a apropiat și mai mult de Rusia.

Mie de aceea mi se pare incredibil că, în plus față de asta, dat fiind refuzul Austriei (n.r. pentru aderarea la Schengen), noi nu doar că nu-i lovim crescând masiv redevențele și spunându-le că ar fi cazul, poate, să își vândă activele din România, că Austria nu mai e un stat prieten, ci îi primim cu covor roșu. E incredibil!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel