Șeful NATO vizitează Budapesta miercuri. Discuții importante pentru susținerea lui Rutte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
Jens Stoltenberg, șeful NATO, face o vizită în Budapesta miercuri. 

Anunțul a fost făcut de premierul Ungariei, Viktor Orban, conform Reuters: ”În două zile, secretarul general va fi aici, pentru a discuta despre reținerea Ungariei de la misiunea NATO în Ucraina”. 

Vizita lui Jens Stoltenberg vine în contextul în care mandatul i se termină în octombrie, când va trebui să aibă deja votat un înlocuitor. Olandezul Mark Rutte are susținerea majorității, nu și a Ungariei. Și președintele Klaus Iohannis se află în cursă. Candidatul, pentru a ocupa funcția de șef al NATO, trebuie să aibă susținere totală. Un singur vot împotrivă contează, iar recent Ungaria a transmis că ar putea să-l susțină pe Mark Rutte, în anumite condiții. 

Mark Rutte trebuie să prezinte scuze pentru „remarcile insultătoare” pe care le-a făcut împotriva Ungariei, a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat portalului de ştiri Mandiner, finanţat de guvern, şi care a fost publicat miercuri seara. Mark Rutte trebuie, de asemenea, să fie de acord că Ungaria nu trebuie să participe la nicio misiune militară a NATO îndreptată împotriva Rusiei în Ucraina, a mai spus Viktor Orban, conform Agerpres.

Reiterăm că mandatul norvegianului Jens Stoltenberg la șefia NATO expiră în octombrie. Succesorul are nevoie de vot unanim. În prezent, Mark Rutte este susținut de toate statele, cu excepția Ungariei și României. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel