Șeful FMI: O treime din economia mondială va intra în recesiune în 2023
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay / Geralt
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay / Geralt
Șeful FMI consideră că o treime din economia mondială va intra în recesiune în 2023.

Recesiunea va afecta o treime din economia globală în 2023, prezice Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), scrie CNN. Anul acesta va fi mai greu pentru economia globală decât cel precedent, a avertizat ea.

"De ce? Pentru că trei economii majore - SUA, UE și China - încetinesc în același timp", a spus șeful FMI într-un interviu difuzat duminică la CBS. "Ne așteptăm ca o treime din economia globală să fie în recesiune”, a precizat aceasta.

Chiar și în țările ale căror economii nu vor scădea, "sute de milioane de oameni se vor simți ca într-o recesiune", a adăugat șeful FMI.

Scenariu sumbru pentru Europa



În timp ce SUA ar putea evita în cele din urmă o recesiune, situația pare mai sumbră în Europa, care a fost puternic lovită de conflictul din Ucraina, a spus Georgieva. "Jumătate din Uniunea Europeană va fi în recesiune", a spus ea.

"Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, creșterea economică a Chinei în 2022 va fi probabil la nivelul sau sub creșterea globală", a spus Georgieva. "Înainte de pandemia de COVID-19, China a asigurat 35-40% din redresarea globală. Nu se va mai întâmpla din nou", a mai afirmat aceasta.

În opinia ei, pentru economiile asiatice acum este o perioadă "destul de stresantă".

"Când vorbesc cu liderii asiatici, toți încep cu întrebarea: ce se va întâmpla cu China? Va reveni China la rate de creștere mai mari?", a spus ea. Georgieva se așteaptă ca China să treacă treptat la "performanțe economice mai bune și să încheie anul cu rezultate mai bune" decât a început.

FMI estimează că PIB-ul global va crește cu 2,7% în acest an, după ce a crescut cu 3,2% în 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel