Şeful DNA, explicaţii despre ratarea "rechinilor mari" în justiţie. Călin Nistor: S-au redefinit infracţiunile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Călin Nistor, procurorul şef interimar al DNA, a pus ratarea "rechinilor mari" din justiţie pe seama unei adevărate "omerta" din sistem. 

"Statistic, activitatea DNA a scăzut. Acest trend era vizibil încă din 2018. În primul semestru al anului 2018 numărul celor trimişi în judecată a scăzut comparativ cu 2017 cu aproximativ 40 la sută. Explicaţiile sunt mai multe. Sunt cauze obiective care au determinat scăderea statistică a numărului de inculpaţi, dar şi cauze subiective. Din cele obiective, funcţionăm cu o schemă redusă de personal, cu 25 la sută. Au fost redefinite infracţiunile de abuz în serviciu, spre exemplu. Tot prin decizii ale CCR au fost excluse probe, practic li s-a impus instanţelor să se excludă probe administrate într-o anumită procedură, cum ar fi ascultările, etc", a declarat şeful DNA. 

A scăzut numărul sesizărilor

”Este esențial ca eu, vorbesc ca procuror anticorupție, să pot să deschid un dosar am nevoie de o sesizare. Vă pot spune că m-am uitat pe statistică și în primele 9 luni ale anului 2019 și numărul sesizărilor primite de la organele de control, Curte de Conturi, Corp de Control, ANAF este la doar 25. Avem 25 de sesizări primite în 9 luni de zile, față de mult, mult mai multe în anii trecuți. Ori, eu, procuror, ca să constitui un dosar, trebuie să fiu sesizat.

Mai contează și calitatea, că 60-70% dintre aceste sesizări nu sunt viabile. Nu a confirmat niciun șef de instituție că are o directivă să nu mai trimită sesizări la DNA. De altfel, orice instituție, cu atât mai mult acele de control, sunt obligate să trimită sesizări, dacă au găsit nereguli.”, a spus Nistor Călin, la Adevărul Live.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel