Data actualizării:
Data publicării:

Morți suspecte la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași. Doi medici, de 28 și 31 de ani, au decedat la interval de două săptămâni. Reacția ministrului Sănătății

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Colaj foto: Facebook George Ștefan Tilă, Emanuel-Mirel Luca
Colaj foto: Facebook George Ștefan Tilă, Emanuel-Mirel Luca

Doi medici tineri din Iași au murit în condiții suspecte, la un interval de doar două săptămâni.

Doi medici rezidenți de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași au murit la un interval de doar două săptămâni. George Ștefan Tilă, în vârstă de 31 de ani, și Emanuel-Mirel Luca, de 28 de ani – activau la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Iași. Decesele lor au șocat comunitatea medicală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”. În acest caz autoritățile au deschis o anchetă, iar astăzi, 15 aprilie, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a avut venit cu o primă reacție în legătură cu moartea tinerilor medici.

„Nu cunosc îndeaproape situaţia, înţeleg că au avut anumite afecţiuni... nu ştiu situaţia lor medicală. Am văzut declaraţiile pe care doamna prorector, Luminiţa Iancu le-a dat, rămâne să vedem şi cu Colegiul Medicilor, categoric... chiar dacă discutăm de medici rezidenţi, ei, în majoritate, sunt membri ai Colegiului Medicilor din România – dacă există o relaţie între modul în care şi-au desfăşurat ei activitatea, eventual, suprasolicitare şi această evoluţie nefericită”, a declarat ministrul Alexandru Rafila pentru Antena 3 CNN.

Când au murit medicii

 

Primul deces, cel al medicului George Ștefan Tilă din Bârlad, a avut loc pe 28 martie, acasă, la doar câteva zile după ce începuse să facă gărzi la secția Medicină Internă a Spitalului "Elena Beldiman". Cel de-al doilea medic, Emanuel-Mirel Luca din Darabani, județul Botoșani, a fost găsit fără viață pe 13 aprilie, în apartamentul în care locuia cu chirie în Iași, fiind descoperit de sora lui.

Reprezentanții Spitalului „Sf. Spiridon” au transmis că autoritățile urmează să stabilească dacă există o cauzalitate între cele două decese.

„Duminică, am fost apelați prin serviciul 112, a fost echipaj de Terapie Intensivă Mobilă SMURD, care a găsit tânărul coleg de 28 de ani cu semne de moarte deja instalată. Nu avea indicații de resuscitare. Cauzele morții vor fi stabilite de Medicina Legală și Poliție. Ceea ce știm de la colegii de la Spitalul de Pneumoftiziologie este că urma o profilaxie cu medicație pentru tuberculostatice, pentru că fusese contact cu o persoană cu tuberculoză. Se afla în evidența acelui spital de la începutul anului. Dacă există o legătură de cauzalitate va stabili medicina legală și ancheta poliției", a precizat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Sf Spiridon" Iași, pentru Agerpres.

Prof. univ. dr. Anca Trifan: Este un volum imens de muncă

 

Șeful de clinică al Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie, prof. univ. dr. Anca Trifan, a declarat că va fi realizată o analiză privind condițiile de muncă ale medicilor rezidenți. Potrivit acesteia, în cadrul institutului lucrează 40 de medici specialiști și peste 100 de medici rezidenți.

„Înlănțuirea de evenimente (n.r.: decese) este uimitoare, incredibilă. O să facem o analiză, nu știu dacă se poate spune anchetă, o analiză efectivă a ce se poate îmbunătăți în cazul în care cineva se simte suprasolicitat. E o clinică cu vreo 100 de (n.r.: medici) rezidenți la 125 de paturi. Sunt cam un rezident la un pat. Este un volum imens de muncă nu doar pentru rezident ci și pentru un medic specialist sau medic primar, pentru cadrele universitare care pe lângă pacienți au și studenți. Este îngrozitor serviciul la Gastroenterologie. La noi pleacă din specialitate, la sfârșitul anului I sau II. Sunt unul sau doi pe fiecare generație. Când nu poți să faci un lucru, când nu ți se potrivește, când presiunea e prea mare trebuie să pleci din specialitate. Aici e mortalitatea enorm de mare. Sunt cazuri terminale, unele ajung la deces. Nu este absolut deloc ușor", a declarat prof. univ. dr. Anca Trifan.

Mărturiile medicilor: Suntem obligați să stăm și 34 de ore treji

 

Ziarul de Iași scrie că a identificat mai multe mesaje anonime, pe diverse rețele de socializare, inclusiv Facebook, dar și pe platforme de tip Reddit, în care diverse persoane care se recomandă a fi rezidenți la Institutul de Gastroenterologie de la Iași spun că sunt obligați să muncească foarte mult.

„Suntem munciți pe brânci, nu suntem ascultați, când cere ajutorul că avem prea multă treabă nu ne ia nimeni în seamă”, se menționează într-unul dintre aceste mesaje.

Potrivit sursei citate, rezidenții se plâng de faptul că ajung să facă inclusiv activitățile pe care ar trebui să le facă personalul medical auxiliar sau chiar referenții medicali: condicile pacienților, buletine de analize, EKG-uri, externări, semnături cu cardul de sănătate, certificate de deces, concedii medicale etc. 

„După o anumită oră, brancardierii nu mai sunt la spital și tot ce e de dus la CT (prin curtea spitalului, de urcat dealul de la Spiridon cu tărgile cu pacienții) sau transfer la alte specializări, tot rezidenții le fac. La ambulatoriul de gastroenterologie, unde sunt peste 100 de pacienți pe zi, tot rezidenții se ocupă de avize pentru pacienți, analize, treaba pe clinică și pacienții internați. Asistentele țipă la rezidenți, comentează când le pui să facă până și chestii elementare sau când le rogi să sune un brancardier să trimită pacientul la o explorare. Gărzile sunt de 24 de ore, a doua zi ești la program, obligat să stai 32-34 de ore treaz și să fii la fel de forjat și să dai același randament”, se mai menționează în mesajul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel