Șeful diplomaţiei poloneze: Ne găsim într-un moment-cheie al istoriei, în această parte a Europei
Ministrul polonez de Externe susține că "ne găsim într-un moment-cheie al istoriei, în această parte a Europei".
Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, susține că țările de pe flancul estic al NATO se regăsesc, în prezent, "într-un moment-cheie al istoriei, în această parte a Europei". El a făcut aceste declarații miercuri, în cadrul unei declaraţii comune de presă, alături de omologul său român, Bogdan Aurescu, relatează Agerpres.
"Vorbim cu aceeaşi voce, avem acelaşi glas", a precizat şeful diplomaţiei poloneze, referitor la relaţia bilaterală, potrivit traducerii oficiale.
El a apreciat că, în această situaţie "foarte dificilă", Polonia şi România, cele mai mari ţări de pe flancul estic al NATO, "au răspuns provocărilor foarte bine".
"Ne găsim astăzi într-un moment-cheie al istoriei, în această parte a Europei. Va trebui ca în continuare să sprijinim activ Ucraina, pentru a se putea apăra de agresor şi pentru a-şi redobândi în totalitate teritoriile ocupate în prezent. În continuare, trebuie să intensificăm sancţiunile pentru Rusia şi trebuie să ne îngrijim de implementarea tuturor deciziilor Summitului NATO de la Madrid. Vom continua să colaborăm foarte strâns în acest domeniu cu România, partenerul nostru deosebit de important pe flancul estic, dar şi cu ceilalţi aliaţi", a arătat el.
Bogdan Aurescu, despre relațiile dintre România și Polonia
La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu a spus că discuţia cu omologul polonez a vizat şi iniţiativa comună de revitalizare şi adaptare a Parteneriatului Estic la realităţile de după declanşarea războiului din Ucraina, pentru un sprijin "mai eficient" al partenerilor din Est "care sunt deja îmbarcaţi pe calea europeană".
"Vreau să îi mulţumesc în mod deosebit colegului meu pentru sprijinul pe care Polonia l-a acordat şi îl va acorda în continuare pentru obiectivul foarte important al României de aderare la Spaţiul Schengen, este o confirmare pe care am primit-o şi astăzi", a adăugat ministrul român.
El a amintit că, în domeniul militar, Polonia contribuie cu trupe în România încă din 2017.
Polonia va reînvia relațiile cu Ungaria: ”Respectând colegii noștri ucraineni, am dori să revenim la cooperare”
Polonia dorește să colaboreze cu Ungaria în diverse domenii politice după o divizare de scurtă durată cauzată de o diferență de poziții cu privire la războiul din Ucraina, a declarat pentru săptămânal prim-ministrul Mateusz Morawiecki pentru revista proguvernamentală Sieci citată de Euractiv.
Într-un interviu publicat luni, Morawiecki a fost întrebat despre ruptura din cadrul Grupului de la Vişegrad cauzată de diferitele politici privind invazia rusă a Ucrainei. În timp ce Polonia, Cehia și Slovacia au optat să sprijine Ucraina cu orice preț, inclusiv prin sancțiuni dure împotriva Rusiei, Budapesta este reticentă să renunțe la cooperarea economică cu Moscova.
”Respectând colegii noștri ucraineni, am dori să revenim la cooperarea în acest format”, a anunțat premierul. Deși a recunoscut că între membrii grupului a fost și o discuție privind abordarea războiului din Ucraina, el a spus că este sigur ”că toate problemele rămase, în care ne-am arătat solidari și sprijin (unii cu alții), ne vor lega din nou”.
Polonia are din nou nevoie de aliați mai ales în problema primirii cotei sale din banii fondului de recuperare COVID. Varșovia, ca și Budapesta, nu a văzut încă fondurile de la UE, în ciuda încheierii unui acord cu executivul european în mai, întrucât Bruxelles-ul susține că țara nu a atins etapele de reformă convenite în prealabil. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News