Data publicării:
UPDATE: Șeful diplomației germane spune că UE va primi 2.500 de refugiați din cei peste 100.000 din Republica Moldova
Ministrul de Externe al Germaniei a mers în vizită în Republica Moldova, în contextul crizei de refugiați ucraineni.
UPDATE 11:30: Uniunea Europeană va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din cei peste 100.000 din Republica Moldova, a declarat sâmbătă ministrul german de externe Annalena Berbock, într-o conferinţă de presă comună la Chişinău cu viceprim-ministrul moldovean şi ministru al afacerilor externe şi integrării europene Nicu Popescu.
Republica "Moldova nu este singură în această criză - UE şi ţara mea sunt solidare cu dumneavoastră. Ieri a fost luată decizia de a găzdui 2.500 de refugiaţi ucraineni sosiţi în ţara dumneavoastră. Înţelegem că acest lucru nu este suficient", a declarat ea, citată de agenţia de presă TASS, menţionând de asemenea că aproape 300.000 de refugiaţi au ajuns în Republica Moldova, dintre care o treime au rămas pe teritoriul republicii.
Ministrul german de externe a mai spus că în legătură cu afluxul de refugiaţi, guvernul Republicii Moldova va primi asistenţă de 5 milioane de euro de la UE şi 3 milioane de euro de la guvernul german, care se vor adăuga celor 37 de milioane de euro deja promise în acest an. Potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), 105.000 de ucraineni se aflau în Republica Moldova la 10 martie, o ţară mică de 2,6 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.
Peste 1,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, potrivit ONU, citată de AFP. Dintre acestea, peste un milion erau în Polonia, la data de 11 martie.
Știrea inițială
Germania îşi trimite ministrul de externe sâmbătă în Republica Moldova, în timp ce criza refugiaţilor declanşată de războiul din Ucraina se amplifică, potrivit Agerpres. Înainte de plecarea ei, Annalena Baerbock a declarat că intenţionează să evalueze situaţia din Republica Moldova şi să ia în considerare modalităţile prin care Berlinul poate ajuta ţara est-europeană, care se învecinează cu Ucraina. De asemenea, Baerbock este programată să viziteze Balcanii de Vest în timpul deplasării sale.
Sunt așteptate discuții cu președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița
În timp ce se va afla în Republica Moldova, şefa diplomaţiei germane este de aşteptat să poarte discuţii cu preşedinta Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa, după care va vizita un centru de procesare pentru refugiaţi în capitala Chişinău. De asemenea, Baerbock este programată să viziteze un punct de trecere a frontierei cu Ucraina.
Potrivit Ministerului de Externe german, centrul de procesare înregistrează sosirile şi stabileşte cazarea provizorie. Există de asemenea acolo o unitate medicală şi un centru de vaccinare anti-COVID. Pâna la 4.000 de persoane pot fi îngrijite în unitate, a declarat ministerul. Republica Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa, notează DPA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News