Data publicării:

Ședință de Guvern, miercuri. Strategia națională în domeniul tehnologiilor cuantice, pe masa Executivului

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Facebook @Guvernul României
FOTO: Facebook @Guvernul României
Guvernul va aproba în ședința de miercuri, printr-o hotărâre, Strategia națională în domeniul tehnologiilor cuantice (SNTC) pentru perioada 2024-2029. Pe agenda Executivului se află și un proiect de lege privind suplimentarea bugetului Ministerului Educației.

“SNTC propune aducerea tehnologiilor cuantice la nivelul de aplicabilitate și contribuția la dezvoltarea unei lumi mai bine conectate și mai sigure prin intermediul acestor tehnologii revoluționare, precum și consolidarea poziției României ca lider în domeniul inovării și tehnologiei cuantice. Astfel, se propune crearea cadrul național privind dezvoltarea tehnologiilor cuantice în vederea valorificării oportunităților oferite de acestea.

Strategia vizează inclusiv impulsionarea mediului de afaceri național și atragerea de expertiză și fonduri externe, ambele având capacitatea de a asigura dezvoltarea tehnologică și economică a României în domeniul tehnologiilor cuantice”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Executivul va aproba și un proiect de ordonanță pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Prin proiectul de act normativ se propune derogarea de la mai multe articole din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale astfel încât unitățile administrativ-teritoriale să poată garanta  împrumuturi de la bănci comerciale sau alte instituții de credit pentru obținerea de către operatorii care au calitatea de producători de energie termică aflați în subordinea UAT a finanțării necesare achiziției de gaze naturale pentru asigurarea funcționării sistemului de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat în sezonul rece 2024-2025, conform notei de fundamentare.

De asemenea, pentru unitățile administrativ-teritoriale care au calitatea de operator de serviciu de alimentare cu energie termică se instituie posibilitatea de a contracta împrumuturi de la instituțiile de credit, pentru achiziția de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2024-2025, prin derogare de la prevederile acelorași articole din Legea nr.273/2006 și de la un articol din Legea nr. 417/2023 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal bugetar pe anul 2024.

Suplimentarea bugetului de la Educație cu 40 de milioane de lei pentru investiții

Guvernul va aproba și un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Educației cu 40.000.000 de lei pentru realizarea de investiții în infrastructura de învățământ superior, respectiv în spații de învățământ și de cazare.

Printr-o altă hotărâre va fi suplimentat și bugetul Ministerului Transporturilor cu suma de 10.659.000 de lei în vederea reabilitării și modernizării spitalelor CF din Timișoara și Sibiu.

Guvernul va aproba, tot prin hotărâre, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024.

Cheltuielile cu alegerile parlamentare, în atenția Guvernului

În analiza Executivului se va afla și un proiect de hotărâre privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor parlamentare.

Executivul va analiza și un proiect de hotărâre pentru stabilirea specificațiilor tehnice privind prelevarea și stocarea electronică a datelor biometrice colectate potrivit dispozițiilor Legii cetățeniei române nr. 21/1991, a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și confidențialității acestora, a procedurii de prelevare a impresiunilor digitale, a cerințelor privind calitatea și standardele tehnice pentru amprente și imaginea facială, a formei și conținutului, specificațiilor tehnice și elementelor de siguranță ale cardului de cetățenie română, a procedurii de eliberare a cardului de cetățenie română, precum și declararea pierderii, furtului și deteriorării acestuia.

Guvernul urmează să aprobe prin memorandum negocierea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Austria privind mormintele și operele comemorative de război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel