Marcel Ciolacu: O să facem buget noaptea ca hoții. Important e să avem un buget bun
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu a anunțat adoptarea bugetului de stat pe 2024, un buget axat pe investiții.

Ședință de Guvern, 14 decembrie 2023. Premierul Marcel Ciolacu, principalele declarații:

- Important este să avem un buget bun anul viitor. O să facem un buget noaptea ca hoții.

- Aș dori să felicit și Ucraina, și Republica Moldova pentru că astăzi s-a hotărât la Consiliul European deschiderea negocierilor de aderare, dar aș dori să felicit și Georgia, care în acest moment este țară candidată.

- Adoptăm astăzi bugetul de stat pe 2024, unul axat pe investiții de circa 7% din PIB. Anul viitor, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului. Aici, de fapt, este cheia dezvoltării României, unde, câteodată, cu discuții lungi, câteodată și mai aprinse, am lucrat cu toată echipa guvernamentală, dar cum este corect, vreau să îi mulțumesc domnului ministru al Finanțelor pentru tot efortul depus în ultimele 6 luni. Cunoaștem cu toții cum a trebuit să gestionăm această situație în întreaga perioadă.

- Țintim o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din UE, asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României, față de acest an.

- Bugetul asigurărilor sociale pe care îl aprobăm tot astăzi probează că există bani, atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, cu rata inflației, de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie.

- Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale.

- Majorăm, așa cum am promis, salariile profesorilor și există există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari.

- Investițiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget, din istorie, la Educație, cu peste 21 de miliarde de lei  mai mult față de 2023.

- La Transporturi alocăm cu 27% mai mulți bani pentru a susține investițiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde de lei, în plus, pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucări de modernizare a porturilor.

- Există, de asemenea, suplimentări majore, între 30 și 50% în plus pentru sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu și Dezvoltare. Aici vorbim de Programul Anghel Saligny, unde alocăm cu 3,7 miliarde mai mult, dublu și ceva față de 2023. Există un plus de 10% și la investițiile din trecut. 

Finanțăm masiv toate prioritățile Guvernului, capitalul uman din Educație, noi unități moderne în sănătate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului și modernizarea condițiilor de trai în comunitățile rurale.

- Mâine depunem cererea de plată numărul 3 din PNRR. Trimitem și ultimele deconturi pentru banii europeni din exercițiul care se încheie la final de an.

- Azi alocăm banii pentru cheltuielile descentralizate la nivel de comune, orașe şi municipii.

Știre în curs...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel