Secretul unui păr sănătos
Părul este oglinda sănătății noastre. Organismul uman este astfel alcătuit încât prima reacție la stres și dezechilibrul metabolic se manifestă prin căderea părului.
Autor: Silvestru Tatiana
Părul reflecta cât de sănătoasa este alimentația noastră. Există laboratoare, chiar și în România, care posedă o metoda de investigație pentru a determina echilibrul de vitamine și minerale a organismului, printr-o analiză a firului de păr. Această metodă este foarte răspândită în străinătate, pe baza ei medicii prescriu tratamente personalizate.
”E normal să cadă părul, dar nu mai mult de 100 fire de păr pe zi, acest lucru înseamnă regenerarea lui, însa căderea excesiva a părului poate avea cauze multiple”, afirmă Dr. Mihaela Bilic.
Fiecare fir de par are durata vieții între 3 și 7 ani. 90% din fire cresc activ, celelalte 10% - o perioadă între 2-6 luni, nu cresc, după care cad. Odată cu trecerea timpului, firele de păr nu se subțiaza, ci în locul celor căzute nu mai cresc altele. Acest lucru se întalnește atât la tineri cât și la cei vârstinici conform health.mail.ru.
Există mai multe cauze a căderii părului. Dacă căderea părului începe brusc, atunci cauzele ar putea fi: bolile, dieta, intervențiile medicine (tratamente, intervenții chirurgicale) sau nașterea. Dacă însa căderea părului se desfășoară gradual și devine evidentă cu trecerea fiecărui an, atunci posibil ca persoana în cauză are căderea părului ereditară. Coafatul, utilizarea diferitor produse, aparate pot cauza deasemeni căderea părului, conform American Academy of Dermatology.
Cauzele căderii părului sunt multiple și țin de toate funcțiile oragnismului.”Dereglările metabolismului (diabet, boli tiroidiene), cura de slăbire extremă, utilizarea produselor capilare agresive, stresul, schimbările hormonale legate de sarcină, menopauză, tratamentele toxice (chimioterapia), bolile dermatologice care afectează pielea capului.“ sunt câteva cauze a problemelor legate de păr, enumerate în cartea “Sănătatea are gust” a cărei autoare este Dr. Mihaela Bilic. Dar mai sunt și altele: “condiția medicală (30 de boli, incluzând cele tiroidiene și anemia), în urma unei intervenții chirurgicale, febrei ridicate, infecții severe, gripei, deasemeni în urma unor tratamente pentru cancer, herpesul scalpului, boala tricotilomania.” completează American Academy of Dermatology, aad.org.
După cum știm foarte bine, dar nu prea respectăm, un regim alimentar corect este esențial pentru sănătatea organismului nostru. Dr. Bilic menționează efectul pe care îl au carențele nutriționale asupra firului de păr. Și anume: nivelul de zinc, fier, proteine, biotină (vitamin H), calciu, vitamine din grupul B.
Un foarte bun remediu atât pentru căderea părului cât și pentru sănătatea organismului nostru este îmbunătățirea alimentației. Astfel pentru un păr mai sănătos ar trebui să suplimentăm rezerva de fier, folosind în alimentație carnea roșie și albă, pește, ficat, ouă, legume cu frunze verzi. Vitamina B3 este conținută în drojdia de bere, pește, ciuperci. Vitamina B5 o gasim deasemenea în drojdia de bere, ficat, ciuperci, dar și în carne și ouă. Vitamina B6 la fel de importantă se găsește în drojdia de bere, germeni de grâu, carne, pește, banană.
American Academy of Dermatology ne învața ca spălarea, uscarea, pieptănarea necorespunzătoare a părului provoacă ruperea, degradarea părului, și în cele din urmă la cădere. Prea multă șamponare, pieptănat, frecarea cu prosopul a părului umed, pieptănarea părului umed.
Dr. Mihaela ne informează despre problemele majore ale părului. Alocopecia – pierderea părului în anumite zone bine delimitate ale pielii capului. Este cauzată de stres, se corectează de la sine. În cazuri grave se poate apela la injecții locale cu corticoizi. Calvita numită și chelie este un răspuns genetic la hormonul testosteron. Aceasta este ereditară, afectează în special bărbații. Din punct de vedere alimentar, fisestrogenii din soia au acțiune similară estrogenilor umani. Mătreața este problema care afectează 50% din populația globului. Pentru diminuarea și ameliorarea mătreții sunt recomandații acizii grasi esențiali omega-3 si omega-6 care se găsesc în: peștele gras, uleiul de soia, nuci, semințe de in și de floarea soarelui care au deasemeni un efect antiinflamator. Consumul acestor produse trebuie să fie zilnic și de durată pentru obținerea rezultatului.
Majoritatea, mai ales a femeilor ne dorim un păr sănătos. Din lipsa de timp, neglijăm îngrijirea corectă și regulată a părului, din această cauză apar problemele.
- Folosiți cât mai puțin foehn-ul, cleștii de păr, elasticurile, și alte aparate electrice cât mai rar.
- Dacă ziua foloșiti produse pentru coafarea părului, este recomandat seara spălarea acestuia.
- Dacă aveți părul vopsit, este recomandat măcar o dată în jumătate de an, un tratament de regenerare a structurii părului.
- Nu folosiți produse specializate pentru îngrijirea părului fără recomandarea specialistului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News