Data publicării:

Secretele unui somn sănătos, dezvăluite de regretatul prof.dr. Ovidiu Băjenaru care a murit infectat cu Covid-19

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Regretatul prof.dr. Ovidiu Băjenaru, cel care a murit după ce se îmbolnăvise de Covid-19 le explica românilor, într-un interviu pe care l-a acordat DC News, despre ce înseamnă un somn sănătos. Iată ce explica prof.dr. Ovidiu Băjenaru la "Academia de Sănătate".

"Toată lumea e preocupată de durata somnului: cât trebuie să dormi ca să ai un somn normal. Durata e diferită în funcţie de cel puţin doi parametri: cel mai important, determinant, este genetica. Sunt persoane care, genetic, au nevoie de o perioadă să spunem medie de somn de 6-7 ore. Şi aceştia sunt majoritatea oamenilor; 6-7 ore de somn de noapte reprezintă o durată medie acceptabilă a unui somn normal.

Dar sunt persoane care, genetic, au nevoie de o durată foarte scurtă de somn în raport cu această medie statistică. 3-4 ore de somn de noapte sunt absolut necesare pentru a avea un somn normal, o odihnă normală şi a avea o viaţă cât se poate de sănătoasă. În engleză acest tip de populaţie poartă denumirea de 'short sleeper'.

Şi există şi polul opus, care sunt tot oameni cât se poate de normali şi care, genetic, au nevoie de o durată de somn de noapte mai mare pentru a avea un somn complet care să-şi realizeze toate funcţiile: metabolice, vegetative, de odihnă fizică şi de realizare a funcţiilor cognitive normale. Sunt cei care au nevoie de 8-9, chiar 10 ore de somn de noapte, ceea ce poartă denumirea de 'long sleepers'. Toţi aceştia sunt oameni absolut normali; fiecare cu terenul genetic pe care îl are.

Un alt factor care influenţează durata somnului este vârsta. În general copiii au tendinţa să doarmă mult mai mult decât adulţii, şi pe măsură ce înaintează în vârstă durata somnului de noapte scade la valorile pe care le-am menţionat anterior. Iar oamenii în vârstă, dimpotrivă, au tendinţa să doarmă mai puţin decât adulţii tineri", explica prof.dr. Ovidiu Băjenaru.

VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel