Secretele cartofilor în bucătărie, de la alegerea soiului până la modul în care aceștia se fierb
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Înainte de a vedea cum se prepară cartofii fierți, trebuie subliniat că pe piață există diferite tipuri de cartofi și că unii sunt mai potriviți pentru această metodă de gătit. 

În funcție de cantitatea de amidon prezentă în pulpă, cartofii au o consistență mai fermă sau mai făinoasă și acest lucru îi face mai potriviti pentru diferite tipuri de gătit.

Cartofii cu pulpă albă sunt bogați în amidon și au o pulpă moale și făinoasă, de aceea se pretează perfect să fie fierți și pentru a obține piure de cartofi, crochete, chiftele, gnocchi sau alte preparate pe bază de cartofi. În mod similar, unele soiuri de cartofi mov cu textură făinoasă sunt potrivite pentru a face cartofi fierți, precum cartoful turcesc sau turcoaz, cu coajă violet și pulpă albă, potrivit Selenella.

Cartofii cu pulpă galbenă, în schimb, au o pulpă mult mai fermă și mai compactă, deoarece conțin mai puțin amidon și sunt perfecți pentru preparare salatelor.

Fierberea cartofilor

Fierberea cartofilor poate părea simplă, dar în realitate chiar și pregătirea unei rețete ușoare precum cartofii fierți necesită anumite precauții.

În primul rând, cartofii pot fi gătiți în coajă sau curățați de coajă, întregi sau tăiați în bucăți mai mari sau mai mici. Dacă fierbi cartofii întregi în coajă, timpii de gătire se prelungesc dar atât proprietățile organoleptice, cât și cele nutriționale ale cartofilor sunt cu siguranță îmbunătățite.

Coaja cartofului este de fapt bogată în nutrienți și permite reținerea mai multor vitamine, minerale și amidon în pulpă, împiedicând dispersarea acestor substanțe în apă: acest lucru se traduce printr-un gust mai bun al cartofilor fierți dar și printr-o cantitate mai mare de beneficiile nutrienților.

Fierberea cartofilor nu necesită precauții speciale, cu excepția cazului în care fierbeți cartofi pentru a-i utiliza în salate sau pentru a pregăti cartofi copți. În primul caz, un secret este să adăugați o lingură de oțet de mere în apa de gătit, care va încetini degradarea pectinei și va menține cartofii și mai tari, pentru a nu se sfârâma. Dacă, în schimb, cartofii sunt opăriți pentru a prepara cartofi copți crocanți, în apa de gătit se adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu: în acest fel suprafața cartofilor se va înmuia și apoi devine crocantă când sunt gătiți la cuptor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel