Data publicării:
Se schimbă vremea radical: Se răcește și plouă. ANM, prognoza meteo pe regiuni, pentru două săptămâni/ Alertele momentului: Cod Roșu și Cod Portocaliu
În această săptămână, vremea se schimbă radical în toată țara. Deja au fost emise alerte de fenomene severe imediate.
ANM, prognoza meteo pe regiuni, pentru intervalul 29 august - 11 septembrie:
BANAT
În prima parte a intervalului, valorile termice vor fi în scădere treptată, dar semnificativă faţă de cele din săptămâna anterioară, astfel că de la un regim încă peste cel mediu multianual (maxime de 27...30 de grade şi minime de 15...17 grade) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme normală termic şi local chiar răcoroasă, cu temperaturi diurne de 23...26 de grade şi nocturne de 11...14 grade. În perioada 7-10 septembrie, vremea va fi în încălzire şi se vor înregistra din nou valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 27...30 de grade şi ale minimelor de 16...19 grade.
Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind unul excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile vor fi însă mai frecvente şi local însemnate cantitativ între 29 şi 31 august şi în jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.
CRIȘANA
Faţă de săptămâna anterioară, valorile temperaturii aerului vor scădea treptat, dar apreciabil, astfel că de la un regim încă peste cel mediu multianual (maxime de 27...30 de grade şi minime de 14...18 grade) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme normală termic, temporar chiar răcoroasă, ziua cu temperaturi de 22...26 de grade şi noaptea de 10...14 grade, mediat regional. Ulterior, în perioada 7-10 septembrie, vremea va fi în încălzire, astfel că vor fi din nou valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 26...30 de grade şi ale minimelor de 15...19 grade.
Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind local excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile vor fi însă mai frecvente şi local însemnate cantitativ în 29-30 august şi în jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.
TRANSILVANIA
În prima parte a intervalului, vremea va fi în răcire treptată, dar accentuată, astfel că de la un regim apropiat sau uşor peste cel mediu multianual (maxime de 24...27 de grade şi minime de 12...17 grade, mediat regional) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme în general răcoroasă, cu temperaturi diurne de 20...23 de grade şi nocturne de 7...11 grade (valori mai mici în zonele depresionare). Ulterior, în perioada 7-10, vremea va fi în încălzire, astfel că se vor înregistra valori uşor peste cele climatologic specifice - medii ale maximelor de 23...26 de grade şi ale minimelor de 10...15 grade.
Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind în ansamblu excedentar în prima săptămână. Ploile vor fi mai frecvente şi local însemnate cantitativ între 30 august şi 1 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi în perioada 4-5 septembrie şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.
MARAMUREȘ
Faţă de săptămâna anterioară, valorile temperaturii aerului vor scădea treptat, dar apreciabil, astfel că de la un regim încă peste cel climatologic specific (maxime de 25...29 de grade şi minime de 14...17 grade) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme apropiată de normal şi temporar chiar răcoroasă, ziua cu temperaturi de 21...24 de grade şi noaptea de 8...11 grade, mediat regional. Ulterior, în perioada 7-10 septembrie, vremea va fi în încălzire, astfel că se vor înregistra valori uşor peste mediile multianuale, cu maxime de 23...26 de grade şi minime de 10...15 grade.
Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind unul excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile însă vor fi mai frecvente şi local însemnate cantitativ în 29-30 august şi în jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.
MOLDOVA
Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, cu precădere în sudul regiunii, unde izolat va fi caniculă; mediile maximelor vor fi de 29...35 de grade, iar ale minimelor de 15...20 de grade. Din data de 1 septembrie, răcirea vremii va fi bruscă şi semnificativă, astfel că până spre 6 septembrie valorile termice vor fi în general mai scăzute decât cele climatologic specifice - ziua 19...23 de grade (posibil uşor mai mari în sud în 2 şi 3 septembrie) şi noaptea 8...14 grade. În perioada 7-10 septembrie vremea se va încălzi şi se vor înregistra din nou valori uşor peste normal, cu medii ale maximelor de 23...27 de grade şi ale minimelor de 13...17 grade.
Va ploua local şi temporar în perioadele 30 august-1 septembrie (când aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină) şi 4-5 septembrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi la sfârşitul intervalului de referinţă.
DOBROGEA
La începutul perioadei, vremea va fi călduroasă, caniculară în vestul regiunii; mediile temperaturilor maxime vor fi de 30...35 de grade, iar ale minimelor de 18...23 de grade. Din data de 1 septembrie, valorile vor fi în scădere şi va predomina un regim termic apropiat de cel normal - ziua vor fi, mediat regional, 25...28 de grade şi noaptea 13...18 grade, fiind posibile şi perioade mai răcoroase. Ulterior, după 7 septembrie, vremea va fi în încălzire, devenind din nou călduroasă.
Între 1 şi 4 septembrie vor fi perioade cu averse locale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar în celelalte zile din interval probabilitatea de ploaie va fi redusă.
MUNTENIA
Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, local caniculară; mediile temperaturilor maxime vor fi de 29...36 de grade, iar ale minimelor de 15...19 grade. Din data de 1 septembrie, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că până spre 6 septembrie valorile termice vor fi apropiate şi temporar chiar mai scăzute decât cele climatologic specifice - ziua de 22...28 de grade şi noaptea de 8...14 grade, mediat regional. Ulterior, vremea va fi în încălzire, astfel că vor fi din nou valori peste mediile multianuale, cu medii ale maximelor de 25...30 de grade şi ale minimelor de 13...18 grade.
În perioada 31 august - 2 septembrie ploile vor fi pe arii extinse şi local în cantităţi însemnate şi vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în jurul datei de 4 septembrie şi la finalul intervalului de referinţă.
OLTENIA
Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, deşi cu temperaturi mai ponderate decât în săptămâna anterioară, valori medii de 30...33 de grade ziua şi 15...19 grade noaptea. Din 31 august, scăderea de temperatură va fi semnificativă, regimul termic devenind normal pentru această perioadă din an; temperaturile maxime vor fi de 24...27 de grade, iar cele minime de 12...15 grade, mediat regional, fiind posibile şi zile mai răcoroase. După data de 7 septembrie, vremea va fi în încălzire, redevenind călduroasă.
Între 30 august şi 4 septembrie probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi vor fi perioade în care aversele (însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină) vor fi mai frecvente şi local în cantităţi mai însemnate, determinând un regim pluviometric normal şi pe alocuri excedentar. Ploi pe arii relativ extinse sunt estimate din nou pentru finalul intervalului.
LA MUNTE
Intervalul va debuta cu o vreme relativ caldă (temperaturi maxime de 18...27 de grade şi minime de 9...15 grade), dar din 31 august valorile termice vor scădea semnificativ şi se vor situa temporar chiar sub cele climatologic specifice acestei perioade din an- ziua vor fi 10...18 grade, iar noaptea de 4...11 grade, mai scăzute la altitudini mari. Vremea va începe să se încălzească din nou după 6-7 septembrie.
În perioada 29 august - 2 septembrie vor fi ploi pe arii extinse şi local însemnate cantitativ (astfel că regimul pluviometric va fi în ansamblu excedentar). Între 3 şi 5 septembrie va ploua pe spaţii mai mici şi la intensitate mai redusă, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi la finalul intervalului de referinţă.
Alertele meteo ale zilei, 29 august:
UPDATE:
Este Cod Portocaliu în județul Constanța până la ora 16:45 de averse torențiale din care se vor acumula peste 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice și grindină.
Până la ora 17:00, vizate de Codul Portocaliu de averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, vijelie cu rafale de peste 75...80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină sunt județele Mureș (Târnăveni, Luduș, Iernut, Ungheni, Band, Adămuș, Pănet, Cristești, Mica, Crăciunești, Gănești, Bahnea, Sânpaul, Chețani, Gheorghe Doja, Suplac, Sânger, Ogra, Băgaciu, Cuci, Iclănzel, Cucerdea, Bogata, Viișoara, Ațintiș, Coroisânmărtin, Grebenișu de Câmpie, Zagăr, Bichiș, Papiu Ilarian) și Sibiu (Mediaș, Dumbrăveni, Bazna, Laslea, Dârlos, Târnava, Moșna, Biertan, Brateiu, Blăjel, Alma, Hoghilag, Ațel)
Și județul Arad (Macea, Grăniceri, Socodor, Pilu) este sub Cod Portocaliu până la ora 17:00 de averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.
A fost emis Cod Roșu, valabil până la 16:30, pentru județul Sălaj (Horoatu Crasnei, Buciumi) unde se semnalează averse torențiale ce vor depăși 35...45 l/mp - în zona avertizată, în ultima oră s-au acumulat cantități de apă de peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.
------
UPDATE: Noi alerte meteo
Până la ora 15:30 este Cod Portocaliu în județul Cluj (Iara, Moldovenești, Băișoara, Petreștii de Jos, Ciurila) de averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.
Alerta de Cod Portocaliu este valabilă până la 15:20 și în județul Alba (Aiud, Ocna Mureș, Unirea, Galda de Jos, Lopadea Nouă, Stremț, Mirăslău, Livezile, Sălciua, Poșaga, Mogoș, Rădești, Rimetea, Întregalde, Ocoliș, Râmeț, Ponor) de averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.
----
UPDATE: A fost emis Cod Roșu pentru județul Cluj (Băișoara) valabil până la 13:00, de averse torențiale ce vor depăși 35...45 l/mp. În zona avertizată, în ultima oră s-au acumulat cantități de apă de peste 40 l/mp. Alerta mai anunță frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină
Sunt în vigoare alerte de Cod Portocaliu:
- până la ora 13:30 în județul Cluj (Băișoara, Valea Ierii), unde se semnalează averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.
- până la ora 13:00 în județele:
Caraş-Severin: Băuțar, zona de munte de peste cota 1800 m;
Hunedoara: zona de munte de peste cota 1800 m, Sarmizegetusa, unde se semnalează averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Cod Galben, avertizări generale 29 - 30 august
A fost emis Cod Galben pentru zilele de 29 și 30 august de val de căldură: ”Luni (29 august) și marți (30 august) valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice. Local va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade. În regiunile sud-estice disconfortul termic se va menține ridicat și pe parcursul zilei de miercuri, 31 august” a anunțat ANM.
În plus, de la ora 12:00 a intrat în vigoare un alt Cod Galben valabil până în 30 august, la ora 10:00, de instabilitate atmosferică temporar accentuată: ”În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei, în Carpații Occidentali, în nordul Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp. Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat pe tot parcursul săptămânii” au anunțat meteorologii.
Vezi în Galeria foto județele afectate de cele două alerte generale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News