Se confirmă! Klaus Iohannis pleacă în EGIPT
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Iohannis: România se angajează să crească procentul de energie electrică provenită din surse regenerabile Foto: presidency.ro
Iohannis: România se angajează să crească procentul de energie electrică provenită din surse regenerabile Foto: presidency.ro
Administrația Prezidenţială a anunțat în această dimineață că președintele Klaus Iohannis va pleca miercuri în Egipt. 

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, miercuri, o vizită de stat în Republica Arabă Egipt, la invitaţia omologului său, Abdel Fattah El-Sisi, a informat Administraţia Prezidenţială, scrie Agerpres. 

Potrivit sursei citate, vizita se desfăşoară în cadrul dialogului bilateral foarte bun din ultimii ani, precum şi în contextul aniversării în 2021 a 115 ani de relaţii diplomatice dintre România şi Republica Arabă Egipt.

"Cu prilejul consultărilor oficiale, preşedintele României şi preşedintele Republicii Arabe Egipt vor evalua posibilităţile concrete de a dinamiza şi aprofunda dialogul politico-diplomatic şi cooperarea la toate nivelurile, extinderea şi diversificarea colaborării româno-egiptene pe plan economic, inclusiv prin stimularea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, precum şi în noi domenii sectoriale de interes pentru cele două state", arată Administraţia Prezidenţială.

Ce vor discuta oficialii



Discuţiile vor include şi teme actuale de politică internaţională, cu accent pe evoluţiile politice şi de securitate din regiunea Orientului Mijlociu şi eforturile de mediere în dosare de interes.

În cadrul vizitei de stat în Republica Arabă Egipt, preşedintele Klaus Iohannis va avea întrevederi şi cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul egiptean, Hanafy Ali El-Gebaly, şi preşedintele Senatului din Parlamentul egiptean, Abdel-Wahab Abdel-Razeq. 

Două săptămâni de zvonuri despre plecare în Egipt

Amintim că de aproximativ două săptămâni se zvonește în spațiul public despre plecarea președintelui Klaus Iohannis în Egipt. De altfel, Diana Tache a vorbit în emisiunea ”Miercurea Neagră” de la DC News, din data de 13 octombrie 2021, despre această plecare. 

”Nu e confirmată încă știrea că președintele Klaus Iohannis pleacă în Egipt, am încercat să o verificăm, dar deocamdată nu este sigur. Dar dacă mergem pe varianta nici nu confirmi, nici nu infirmi, celebra variantă în care nu pot să spun că acolo merg, atunci probabil că așa este”, a declarat Diana Tache. 

De altfel, pe data de 13 octombrie 2021, gazetadecluj.ro publica un articol din care reieșea că s-ar fi știut din august că președintele Iohannis va pleca la jumătatea lunii octombrie în Egipt, în stațiunea egipteană de 5 stele Sharm el Sheikh pentru a asista la semnarea documentului de înfrățire a acesteia cu stațiunea prahoveană Sinaia.

Pe 17 august, cel mai mare site media din Egipt, Mubasher-info, ar fi publicat știrea că președintele Klaus Iohannis va vizita țara piramidelor la jumătatea lunii octombrie. Anunțul oficial venea de la șeful părții egiptene din Consiliul de afaceri egiptean-român, Ahmed Al-Sukari.

Iohannis l-a primit la Cotroceni pe preşedintele Egiptului

În iunie 2019, președintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe președintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah El-Sisi, asta după ce în luna februarie Iohannis a avut consultări acesta, în marja participării la Summitul UE - Liga Statelor Arabe, care s-a desfășurat la Sharm-El-Sheikh, Republica Arabă Egipt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel