Se cere excluderea Iranului de la Cupa Mondială de Fotbal 2022
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 30 sep 2022, 14:45
WhatsApp
Fotografie de la Lara Jameson, Pexels
Fotografie de la Lara Jameson, Pexels
O mişcare a femeilor iraniene care luptă pentru stoparea discriminării cere excluderea naţionalei Iranului de la Campionatul Mondial de Fotbal. 

Open Stadiums, o mişcare a femeilor iraniene care luptă pentru stoparea discriminării lor şi a accesului pe stadioane, a cerut ca Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) să excludă Iranul de la Cupa Mondială din Qatar, din cauza tratamentului la care sunt supuse femeile în această ţară, transmite Reuters.

Într-o scrisoare transmisă joi către preşedintele FIFA, Gianni Infantino, organizaţia susţine că autorităţile din Iran continuă să refuze accesul femeilor la meciuri şi la stadioanele din ţară, în pofida presiunilor, şi invocă excluderea Iranului de la turnul final din Qatar (20 noiembrie-18 decembrie), conform statutului forului internaţional privind drepturile omului şi nediscriminarea.

Federaţia din Iran nu este doar un complice al crimelor regimului, este o ameninţare directă la adresa securităţii fanilor de sex feminin în Iran şi oriunde joacă echipa noastră naţională în lume. Fotbalul ar trebui să fie un spaţiu sigur pentru noi toţi. De ce ar da FIFA statului iranian şi reprezentanţilor acestuia o scenă globală, în timp ce nu numai că refuză să respecte drepturile şi demnităţile fundamentale ale omului, dar în prezent îşi torturează şi îşi ucide propriului popor? Unde sunt principiile statutului FIFA în acest sens? Prin urmare, solicităm FIFA, în baza articolelor 3 şi 4 ale statutului acestuia, pentru a expulza imediat Iranul de la Cupa Mondială 2022 din Qatar, se arată în comunicatul Open Stadiums, conform Agerpres.

Proteste masive în Iran 

VEZI ŞI Protest în Piața Victoriei, cu eșarfe albe și flori, după moartea unei tinere - Mahsa Amini. ”Nu este prima victimă și nu va fi nici ultima”

Articolele citate acoperă problemele drepturilor omului şi nediscriminarea bazată pe gen, rasă, religie şi alte probleme, cu încălcări pedepsite cu suspendare sau expulzare din forul global.

Nici FIFA, nici Federaţia iraniană nu au răspuns imediat la solicitarea Reuters pentru comentarii.

Demersul intervine în plină mişcare de proteste care a cuprins Iranul din cauza decesului pe 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, la trei zile după arestarea ei la Teheran pentru nerespectarea codului vestimentar.

În ultimele două săptămâni de proteste în toată ţara şi-au pierdut viaţa circa 83 de persoane, conform organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a descris tulburările drept cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni împotriva Iranului lansate de puterile vestice ostile începând cu Revoluţia Islamică din 1979.

Naţionala iraniană antrenată de Carlos Queiroz a jucat recent meciuri amicale contra Uruguayului şi Senegalului în Austria, ambele jocuri fiind disputate cu porţile închise din motive de securitate.

Iranul urmează să participe la a şasea sa Cupă Mondială în Qatar, unde va evolua într-o grupă alături de Anglia, Ţara Galilor şi Statele Unite. 

CITEŞTE ŞI Pardis Mahvdavi, iraniancă arestată acum 15 ani de "Poliţia Moralităţii": Ar putea fi uşor de imaginat că actuala rundă de manifestaţii se va încheia la fel ca precedenta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?