Data publicării:

Se caută gondolieri. Cât costă un curs de formare și care sunt cerințele pentru a obține acest post în Veneția

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto ilustrativ Pexels
Foto ilustrativ Pexels
Primăria din Veneția a anunțat că este în căutare de noi gondolieri.

Procesul de aplicare este destul de dificil. În primul rând, doritorii trebuie să se înscrie la un curs de formare, respectiv Arte del Gondoliere sau Arta Gondolierului. Aceștia vor fi eligibili să devină gondolieri doar dacă arată că pot vâsli sau cel puţin dau semne că au atributele necesare pentru a îşi dezvolta abilităţile, scrie The Guardian.

”A putea mişca gondola este cel mai important lucru”. Cât costă cursul de formare

”A putea mişca gondola este cel mai important lucru. Procesul de preselecţie ne ajută să înţelegem acest lucru şi apoi încep formarea”, a declarat Andrea Balbi, preşedintele asociaţiei de gondolieri din Veneţia. Procesul de formare este la fel de dificil. Stagiarii trebuie să ia parte la 30 de ore de lecții de teorie, timp în care vor învăţa codul rutier pe căile navigabile.

De asemenea, acestora le vor fi predate limba engleză şi franceză. Vor învăţa despre istoria, arta şi cultura Veneţiei, cu un accent esențial pe felul în care a fost construit oraşul şi rutele sale de apă. Ulterior, ei se vor avea 10 ore de practică, fapt care implică vâslirea într-o gondolă cu o singură vâslă, având îndrumarea unui maestru gondolier. Cursul de formare costă peste 1.000 de euro.

Profesia de gondolier, pilon al Veneției din 1094. Odinioară profesia era exclusiv masculină, dar acum este deschisă oricui este cetăţean al UE

Profesia de gondolier a fost un element cheie al Veneţiei din 1094. Timp de secole, vasele lungi de 11 metri au fost principala formă de transport în Veneția. Treptele inferioare ale societăţii mergeau cu gondola, înainte ca acest mijloc de transport să devină o opţiune şi pentru aristocraţi, atunci când modul lor preferat de transport, respectiv cel cu cai, a fost interzis pe străzile înguste ale Veneției în secolul al XIV-lea. În secolul al XVI-lea, în Veneţia erau aproape 10.000 de gondole.

Însă astăzi, numărul lor a ajuns la doar 433 de gondolieri. Odinioară profesia era exclusiv masculină, însă acum este deschisă oricui este cetăţean al Uniunii Europene. Giorgia Boscolo a devenit prima femeie gondolier în anul 2009, iar astăzi sunt 14 femei gondolier.

Foarte căutați în Veneția - ”Există o schimbare de generaţie: oamenii se pensionează şi trebuie înlocuiţi”

Cu aproape 30 de milioane de vizitatori pe an, gondolierii sunt foarte căutaţi în Veneţia. Însă găsirea de noi recruţi presupune mai puţin despre a servi unui număr uriaș de turişti, ci mai mult despre menţinerea profesiei, conform lui Balbi.

”Există o schimbare de generaţie: oamenii se pensionează şi trebuie înlocuiţi. Aşa că facem cursurile de formare ori de câte ori este nevoie. Oamenii care aplică pentru această meserie o fac pentru că sunt îndrăgostiţi de Veneţia şi sunt convinşi că duc mai departe tradiţiile gondolei şi ale oraşului”, a mai precizat Andrea Balbi, conform sursei citate.

Citește și - City Break la Veneția. Ce nu trebuie să ratezi

Citește și - Un altfel de City Break. Escapada ideală într-un loc pitoresc: De la căsuțele ”trulli” până la peisaje care îți taie răsuflarea - Foto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel