Data actualizării:
Data publicării:

Şcolile din România încep să se relaxeze. A scăzut masiv numărul de infectări cu SARS-CoV-2

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Veşti bune pentru elevi şi profesori / Foto: Pexels
Veşti bune pentru elevi şi profesori / Foto: Pexels
A scăzut simţitor numărul de infectări cu SARS-CoV-2 în mediul școlar și, implicit, a numărului de clase și unități cu activitate organizată în sistem online. Este informarea oficială a ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care se declară optimist în ce priveşte perioada următoare pentru elevi şi profesori.

În ultima săptămână s-a înregistrat o scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 în mediul școlar și, implicit, a numărului de clase și unități cu activitate organizată în sistem online, confirmându-se trendul descendent. Conform raportărilor centralizate, la finalul săptămânii trecute 54 de unități de învățământ, cu personalitate juridică sau structuri, și 2.025 de clase/grupe funcționau în sistem online. La momentul raportării, situația epidemiologică se prezenta astfel: 19.064 de elevi/preșcolari - pozitivi Covid-19, 4.703 persoane angajate în sistemul de învățământ preuniversitar - pozitive Covid-19. În urma administrării testelor antigen pe bază de salivă în unitățile de învățământ, în săptămâna 7-11 februarie 2022 au fost raportate 4.167 teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 2.555 (61,31%) au fost confirmate RT-PCR, 971 (23,3%) au fost infirmate RT-PCR, iar pentru 641 (15,38%) de teste nu exista răspuns la data raportării.

Din punct de vedere al legislaţiei, hibridul nu există

În condiţiile date, orele online vor fi reduse sau, după caz, eliminate complet acolo. Sorin Ion, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, declara în urmă cu un an, în cadrul unei dezbateri, că cei care susţin că sistemul hibrid este ineficient “au dreptate”, menţionând că, oficial, acest sistem de predare nu există. "Din punct de vedere al legislaţiei, hibridul nu există. Dar doar în teorie, pentru că, în practică, nu ai încotro. Atunci când ai o parte din copii acasă şi ai o rată de infectare mare şi trebuie să ţii o parte dintre ei acasă, nu ai încotro, e o adaptare a organismului numit învăţământ. Nu e oficializat, oficial, am renunţat la el de ceva vreme, dar în realitate se întâmplă."

Şcolile din Franţa au relaxat, deja, măsurile sanitare pentru elevi şi profesori

Spre deosebire de România, Franţa ne-a luat-o înainte şi a relaxat deja, de câteva zile, măsurile sanitare din şcoli după discuțiile cu sindicatele: fără mască în exterior, un singur autotest pentru elevii contacți ca să revină la școală, sport în interior fără mască. Nu va mai fi obligatoriu ca elevii și personalul din școlile primare să poarte măști atunci când se află în aer liber. De asemenea, întâlnirile nu vor mai fi limitate pe clase, ci pe niveluri sau grupuri de clase, în special în timpul pauzei de prânz. Activitatea fizică poate fi practicată în interior și fără mască, cu excepția sporturilor de contact. Pe de altă parte, măștile vor rămâne obligatorii pentru elevii cu vârsta de peste 6 ani și pentru personalul din spațiile interioare, informează LeMonde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel