Data publicării:

Scholz declanșează ofensiva deportărilor după atacul sângeros din Solingen

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat luni, în timpul unei vizite la Solingen, că va intensifica deportările, ca răspuns la atacul mortal de săptămâna trecută, atribuit unui membru al Statului Islamic.

Atacul cu un cuțit, care a avut loc în cadrul unei sărbători ce marca 650 de ani de la fondarea orașului, a generat reacții puternice, întărind opoziția de extremă dreapta și declanșând critici dure la adresa guvernului pentru modul în care gestionează problema migrației.

"Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a ne asigura că cei care nu pot și nu au dreptul să rămână în Germania sunt repatriați și deportați", a declarat Scholz presei, după ce a depus o floare la locul crimei din Solingen. Cancelarul a catalogat incidentul drept „terorism împotriva noastră, a tuturor”.

Atacul, în care un bărbat sirian de 26 de ani, presupus membru al Statului Islamic, a fost acuzat de uciderea a trei persoane și rănirea altor opt, a declanșat o dezbatere intensă asupra regulilor de azil și deportare, cu doar o lună înainte de alegerile de stat programate în trei landuri.

Incidentul a fost revendicat de gruparea militantă islamistă, care a susținut că atacul a fost realizat în numele său. Această tragedie a oferit partidului de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), un nou argument în campania sa electorală. AfD, care cere o restricționare drastică a migrației, conduce în sondaje în landurile Saxonia și Turingia, unde alegerile se vor desfășura duminică, precum și în Brandenburg, care votează pe 22 septembrie.

Într-o mișcare strategică, Bjoern Hoecke, candidatul principal al AfD din Turingia, a folosit incidentul pentru a mobiliza electoratul, afirmând că alegătorii au de ales între „Hoecke sau Solingen”.

Cu toate acestea, analiștii politici, precum Stefan Merz de la Infratest Dimap și Manfred Guellner de la Forsa, consideră că atacul nu va aduce un număr semnificativ mai mare de voturi pentru AfD, deoarece susținătorii săi au fost deja mobilizați pe tema migrației. Merz a sugerat, de asemenea, că partidul de centru-dreapta CDU ar putea beneficia de pe urma acestei situații, în detrimentul social-democraților lui Scholz.

Deportare eșuată și presiune politică crescută

Atacul din Solingen adâncește presiunea asupra lui Scholz, care se confruntă deja cu dificultăți în menținerea coaliției sale guvernamentale, formată din social-democrați, verzi și democrați liberi, care au fost afectați de luni de conflicte interne.

Într-un semn clar al înăspririi retoricii sale, Scholz a reiterat luni o promisiune făcută în octombrie 2023, de a intensifica deportările „pe scară largă”, după ce a vizitat locul atacului din Solingen. Aceasta vine în continuarea unei declarații făcute în iunie, după ce un bărbat afgan a înjunghiat mortal un ofițer de poliție în timpul unei demonstrații de extremă dreapta în Mannheim, determinându-l pe Scholz să adopte o poziție mai dură în privința deportărilor.

Cancelarul a subliniat că numărul deportărilor a crescut cu aproximativ două treimi față de 2021, dar a avertizat că „asta nu este un motiv pentru a ne relaxa”, adăugând că guvernul explorează noi modalități legale și practice pentru a intensifica aceste măsuri.

Între timp, au apărut informații conform cărora suspectul din atacul de vineri ar fi trebuit să fie deportat în Bulgaria anul trecut, conform regulilor de azil ale Uniunii Europene. Deportarea a eșuat deoarece suspectul nu a fost găsit la adresa sa din centrul pentru refugiați atunci când autoritățile au încercat să pună în aplicare măsura. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că acest eșec a fost unul „de natură practică” și nu din cauza vreunui temei legal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel