Schitul Turbaţi, loc unic în România. Cristina Herea: Părintele Daniel Avram este unul dintre oamenii care ne învață că Raiul poate să fie și aici, pe Pământ
Jurnalista Cristina Herea a scris cartea România necunoscută, o carte care a adus în atenția publicului de pretutindeni locurile cu o încărcătură spirituală și culturală aparte din România, aparent uitate de timp și istorie.
Este o lucrare scrisă cu sufletul. Cristina Herea și-a dorit ca această carte să fie ca un drum inițiatic în care sufletul să ți se odihnească. În acest context, am întrebat ce român, în viziunea ei, merită să fie cunoscut de toată lumea. Ne-a spus că primul care îi vine în gând este părintele Daniel Avram.
„Mă gândesc la părintele Daniel Avram, ucenicul părintelui Nicanor Lemne din Siliștea Snagovului. Este omul căruia ar trebui ca fiecare român să îi aducă mulțumire. Timp de aproape trei decenii, s-a luptat să salveze și să mențină ceea ce România a dat patrimoniului UNESCO - Schitul Turbați. Iar dincolo de predicile care salvează de la murire multe suflete, părintele Daniel Avram este sprijin și ajutor pentru zeci de familii defavorizate. Este unul dintre oamenii care ne învață că Raiul poate să fie și aici pe Pământ”, a spus jurnalista pentru cititorii DC News.
Schitul Turbaţi, o biserică unică în România. Se află pe malul lacului Snagov
Schitul Turbați se află în Siliștea Snagovului, comuna Gruiu, aproape de lacul Snagov. Biserica fostului schit este trecută în Lista Monumentelor Istorice Naționale. Datorită arhitecturii și istoriei, biserica este unică în România. Este singura biserică din țară care, la exterior, are formă de navă, iar în interior are formă de cruce. Se presupune că aceasta este biserica fostei mănăstirii de maici din Turbați. Istoria lăcaşului de cult, tăinuită în legende, îşi are începuturile în 1539, pe vrremea când exista schitul „Turbatele“.
Conform legendei, Vlad Țepeș aducea bolnavii de turbare să fie vindecați de măicuțe. Ele aveau o metodă mai ciudată de tratare a bolii: tăiau în frunte, sub limbă sau în cerul gurii într-o anumită zi a lunii. Oamenii care, conform legendei, s-au tratat de turbare au rămas acolo și au format satul Turbați.
Părintele Nicanor Lemne, discipol al lui Arsenie Boca, a fost cel care s-a ocupat de restaurarea bisericuței. N-a cerut de la nimeni niciun ban. Astăzi este ceea ce numim „bijuterie bisericească creştinească“. A pus mult suflet aici și asta se simte și acum. Părintele Daniel Avram, despre care ne-a vorbit jurnalista Cristina Herea, i-a fost ucenic. Au slujit împreună aproape 20 de ani, Nicanor Lemne l-a format ca preot.
În 1942, Nicanor Lemne a fost hirotonit preot în județul Bălți, într-o parohie din comuna Mihăileni, unde a slujit până în data de 25 martie 1944, când armata sovietică a ocupat Basarabia. Din acel moment a început o perioadă grea pentru familia părintelui, care s-a retras în România, locuind, câteva luni, în municipiul Râmnicu Vâlcea, după care a fost numit preot la Parohia Turbați din Siliștea Snagovului, județul Ilfov, din Protoieria Ilfov Nord.
Schitul Turbaţi este o bijuterie arhitecturală, îngrijită cu trudă și har. Un loc cu multă istorie care pare desprins dintr-o altă lume, o lume în care liniștea se simte diferit. Merită să vedeți această mică biserică. Este un loc bun atunci când vreți să vă regăsiți. Veți putea vedea cât de multă liniște vă poate aduce simplitatea. Schitul Turbați se află la aproximativ o oră de mers cu mașina din București.
VEZI ȘI: Revelația care a schimbat-o pe Cristina Herea. Omul anului 2023: „Creează viață atunci când tu crezi că lumea s-a sfârșit” - https://www.dcnews.ro/revelatia-care-a-schimbat-o-pe-cristina-herea-omul-anului-2023-creeaza-viata-atunci-cand-tu-crezi-ca-lumea-s-a-sfarsit_943577.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News