Data publicării:

Scenariul comasării alegerilor în 2024. Chirieac: E o faptă foarte gravă

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre scenariul comasării alegerilor.

Anul 2024 înseamnă pentru România cel mai plin an electoral, cu toate tipurile de alegeri, de la cele europarlamentare la cele locale, de la cele parlamentare la cele prezidențiale.

În spațiul public au fost vehiculate mai multe variante de comasare a alegerilor, în care alegerile locale să fie în același timp cu cele europarlamentare, care sunt deja stabilite pentru 9 iunie, fiind în același timp în toate țările din blocul comunitar, respectiv ”cuplarea” alegerilor locale cu cele prezidențiale, în septembrie.

'Avem de-a face cu o faptă foarte gravă, extrem de gravă. După ce actualul guvern a lovit înspăimântător economia României prin noile măsuri financiar-bugetare, acum mă aștept să lovească înspăimântător democrația. De unde această prostie cu comasarea alegerilor? Acum deranjează că vor fi patru tururi de alegeri, o dată la 20 de ani, păi, atunci să nu mai facă alegeri, nu? Când Uniunea Europeană îți recomandă să nu comasezi europarlamentarele cu niciun alt fel de alegeri, când Comisia de la Veneția îți recomandă să nu amesteci localele cu alte alegeri, tu vrei să comasezi localele cu europarlamentarele? Suntem ridicoli!', a spus Bogdan Chirieac.

'După ce au băgat în ghips toată economia României, acum este un atac la democrație! S-ar amesteca alegerile europarlamentare, care țin de Parlamentul European, de politica mare a României și a Europei, cu alegerile locale. De ce să facă asta? Speră ca primarul PSD sau PNL, că sunt vreo 2000, să tragă lista, da, dar nu se gândesc că dacă AUR este sus în sondaje va trage și primarii necunoscuți ai AUR! Este o faptă foarte gravă, pentru că se pune interesul partidului politic înaintea interesului național!', a zis Chirieac.

'Mă jenezi ca cetățean să îmi exercit votul. Se face acest ghiveci electoral, europarlamentare cu locale, dar unde e societatea civilă?', a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac, în cadrul emisiunii Cheia Zilei, moderate de Niels Schnecker, la România TV.

Citește și - De ce nu pot fi comasate alegerile în România. Constituționalistul Liviu Drăgănescu, argumente din deciziile CCR

”CCR a stabilit că prelungirea mandatului pentru Camera Deputaților și pentru Senat se poate efectua numai cu respectarea art. 63 (1) din Constituția României, cerințe care nu sunt întrunite în prezent, iar, în opinia mea, nu poate fi prelungită nici durata mandatului aleșilor locali, nefiind întrunite cerințele prevăzute de lege, concluzii care rezultă din analiza jurisprudenței instanței de contencios constituțional.

Analizând considerentele Deciziei Nr.51/2012 a CCR rezultă că nu pot fi comasate alegerile pentru autoritățile locale cu cele pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților și Senatului, iar, în opinia mea, argumentele rămân valabile pentru orice tip de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare sau prezidențiale, întrucât se încalcă dispozițiile art. 37 (1) din Constituția României privind dreptul de a fi ales, prevederile art. 3 din Primul Protocol Adițional la Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și jurisprudența CEDO în materie”, a declarat Liviu Drăgănescu, în exclusivitate, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel