Data publicării:

Scenariu dacă Trump ajunge președintele SUA. Daniel Fried, fost ambasador al SUA: I-aș sfătui pe germani să accepte pur și simplu acest lucru și să nu se opună

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia și membru al National Security Council în administrațiile Bill Clinton și George W. Bush, a oferit în exclusivitate un interviu Defense Romania și DC News, unde a fost întrebat cum vede relația dintre  Europa și Statele Unite după alegerile din 5 noiembrie din America.

„Aceasta este o întrebare dificilă. Este o întrebare dificilă. Dar este una corectă, nu-i așa? Președintele Biden este profund pro-european. 

El crede în lumea liberă. Fostul președinte Trump este mai înclinat spre izolaționism și spre ceea ce numim tranzacționism. El nu pare să creadă în lumea liberă în același mod în care a crezut Ronald Reagan. Asta nu înseamnă că dacă Trump câștigă, este neapărat un dezastru. Ar putea să-și asume meritul, de exemplu, pentru creșterea cheltuielilor de apărare ale Germaniei și să spună că el, Donald Trump, a salvat NATO. Ar putea face asta. Moment în care i-aș sfătui pe germani să accepte pur și simplu acest lucru și să nu se opună. Există, de asemenea, oameni serioși în jurul lui Trump care cred că Europa ar trebui să cheltuiască mai mult pentru apărare și să contribuie mai mult la capacitatea militară a NATO, și au dreptate. Și asta este ceva ce americanii, democrații și republicanii au insistat. Și, în cele din urmă, Europa începe să facă mai mult, nu pentru că noi am spus-o, ci pentru că Rusia a început un război. Așa că sunt îngrijorați. 

Există, de asemenea, gânditori americani de politică externă în jurul lui Trump care cred că China este principalul adversar Și, prin urmare, trebuie să ne concentrăm pe apărare și securitate în Asia și să lăsăm Ucraina pe seama europenilor. Acum, să vă explic de ce cred că se înșeală. În primul rând, dacă Rusia câștigă în Ucraina, totul se înrăutățește. Și nu doar pentru România. Se înrăutățește și pentru noi. Se înrăutățește pentru toată Europa. În al doilea rând, mă aștept ca românii să fi observat că Taiwan, Coreea de Sud și Japonia susțin toate Ucraina pentru că spun, și cred că au dreptate, că securitatea Ucrainei este importantă pentru ei. Este important să arătăm că Occidentul își va apăra prietenii și că democrațiile lucrează împreună. Asta este ceea ce spun ei. Ei nu spun: avem nevoie de americani în Pacific, prin urmare, Statele Unite trebuie să se retragă din Europa. 

Așadar, dacă va câștiga fostul președinte Trump, va fi o mare dezbatere în Statele Unite despre prioritățile noastre. Și asta nu va fi ușor pentru nimeni. Dar și eu, și îi sfătuiesc pe prietenii mei polonezi, pe prietenii mei lituanieni, precum și pe germani și francezi, să meargă să vorbească cu oamenii lui Trump. Să-i anunțați că România își asumă de fapt o mare responsabilitate. Nu sunteți, așa cum spun cei din echipa lui Trump, nu sunteți niște profitori. Nu așteptați ca americanii să vă salveze. Vă construiți și Armată. Politica este destul de dură în Europa de Vest și în țara mea. Alegerile voastre, alegerile pentru Parlamentul European au arătat că coaliția centristă se menține puternică. Alegerile din Polonia au arătat că liberalii, care sunt un fel de partid liberal de centru-dreapta, se mențin puternici. Naționaliștii și extrema dreaptă pro-rusă nu se descurcă bine. 

Dar politica este dură, iar liderii trebuie ca în America, în Europa de Vest, în Europa Centrală și de Est, să demonstreze de ce contează lumea liberă”, a explicat Daniel Fried la DC News și Defense Romania.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel