Scandal Electrolux - români umiliți. Dârle: Nu îmi e frică. Omorâți-mă, dar nu las membrii de sindicat!
În plină grevă a sindicaliștilor de la Electrolux - Satu Mare, pe adresa redacțiilor a fost transmisă o scrisoare deschisă, semnată de "Angajați S.C. Electrolux S.A. care au ales să nu facă grevă", prin care se încearcă inducerea ideii că liderii sindicaliștilor au refuzat negocierile și mai grav, că aceștia instigă la violență asupra angajaților care nu sunt membri de sindicat și care continuă munca. În replică, liderul de sindicat Vasile Dârlă afirmă că aceasta este o scrisoare de tip PR, iar despre violențe nici nu poate fi vorba.
Pe adresa redacțiilor a fost transmisă o scrisoare deschisă prin care se încearcă deturnarea atenției opiniei publice cu privire la greva declanșată de membrii sindicatului Cartel Alfa la SC Electrolux SA. În speță, scrisoarea, neasumată de nimeni, transmite opiniei publice date și informații la care doar cei care lucrează în conducerea companiei pot avea acces. Asta, spune liderul de sindicat Vasile Dârle, arată că este scrisă de oamenii din proximitatea conducerii în cel mai pur stil de PR și are scopul de a sparge greva.
Câți angajați sunt în grevă
"Dorim, prin această scrisoare, să ne exprimăm, în calitate de angajați, nemulțumirea față de modul în care sindicatul Samus-Electrolux și Cartelul Alfa au gestionat greva unei părți a angajaților de la S.C. Electrolux S.A. Precizăm că este punctul nostru de vedere, personal și nu reprezentăm compania în sine. Nu este un comunicat official.
Vrem doar să ne facem auziți si noi, cei care am ales să nu facem greva, deoarece ne îngrijoreaza amenințarile și jignirile la adresa noastră, cât și viitorul fabricii.
De la bun început dorim să specificam faptul că fabrica de aragazuri și plite încastrabile Electrolux, din Satu-Mare, are aproximativ 912 angajați, din care aproximativ 540 sunt înscriși în sindicat și din care aproximativ 390 sunt în greva la ora actuala. Făcând un calcul simplu rezultă că aproximativ 60% din angajați lucrează și 40% sunt în grevă. Abordarea sindicatului Samus-Electrolux și a Cartelului Alfa ni se pare una greșită si total nebenefică nimănui. Pe parcursul grevei am observat câteva neadevăruri, pe care le-au propagat atât în societate cât și în media", se arată în deschiderea scrisorii.
Liderul de sindicat, Vasile Dârle afirmă că acest comunicat, nu este comunicatul angajaților de la Electrolux. "Acest comunicat este un comunicat PR. Aceste date care s-au specificat, probabil, le cunosc cei de la Resurse Umane și un PR al companiei. Ca să spui date, numărul de persoane, numărul de persoane membrii de sindicat aflați în grevă, neaflați în grevă sau cei care nu sunt în grevă, mi se pare puțin deplasat. Noi am pornit greva cu 368 de persane care îngloba, grosso-modo 70% dintre membrii de sindicat. Legea așa scrie. Noi am respectat în totalitate. După deschiderea conflictului, am ajuns la 421 de persoane. Eu pot considera greva închisă printr-o sentință judecătorească în momentul în care dn 368 de persoane se retrag jumătate plus unu. Cei care s-au retras în prezent au făcut-o din motive medicale. Marți am avut 396 de persoane în grevă".
Sunt oameni cu probleme grave care continuă lupta
În scrisoare se mai arată că: "În primul rând, liderii de sindicat susțin că nu au avut loc negocieri. Este fals. Noi, angajații Electrolux, am citit procesele verbale si am urmărit evoluția negocierilor cu interes. În punctul în care s-a ajuns la o ofertă, din partea conducerii, de mărire salarială de 7,5 %, asigurare medicală de 40 de lei pe lună, platiți de companie unui furnizor de servicii medicale, bonuri de masa de 15 lei pe zi lucrătoare, tichete de vacanța, noi am hotarât că este o oferta rezonabilă si am decis că o acceptam, prin urmare nu ne-am alăturat grevei. În total, oferta conducerii însemna o creștere salarială de 11%.
Liderii de sindicat sustin o crestere salarială în sumă fixă de 620 lei, plus restul beneficiilor deja menționate, fapt care ar fi condus la o majorare salarială de aproximativ 20%. Din momentul în care a început greva, au mai avut loc întâlniri între conducere și sindicat, la care, din câte am înțeles, conducerea le-a explicat clar ca nu pot suporta costurile majorării salariale cerute de sindicalisti și că nu pot oferi mai mult. Iar această decizie nu a fost luată în Satu-Mare, ci la sediul central din Stockholm.
Conform comunicatului conducerii Electrolux, prin propunerea companiei, salariul mediu al unul angajat din producție al fabricii Electrolux Satu Mare ar ajunge cu 70% mai mare decât salariul minim pe economie. Suntem de acord ca ne dorim cu toții mai mult și un trai mai bun, dar acest lucru nu se poate obține peste noapte.
Pe de altă parte, liderii de sindicat au înțeles că, scăzând suma fixa de la 620 lei la 600 lei brut este o negociere. Nouă ni s-a părut o glumă de prost gust. Din acel punct, dumnealor au zis că nu mai au ce negocia, deoarece revendicările dumnealor rămân aceleași.
(...)
Alt aspect care i-a deranjat pe angajații TESA a fost că, din start, sindicatul nu a discutat cu ei, pentru a afla nemulțumirile și nevoile lor. Mai mult decât atât, au pornit, fără nici o consultare prealabilă cu angajații TESA, printr-o discriminare, cerând o mărire salariala de 20% pentru muncitorii direct productivi si de 15% pentru restul angajaților. În prezent, abordarea liderilor sindicatului Samus-Electrolux ni se pare jignitoare și revoltătoare. În nenumărate rânduri i-au numit pe cei 60% care lucreaza "trădători", "șobolani" și în alte moduri. Din moment ce trăim într-o democrație, care le recunoaște dreptul de a face grevă, trebuie să înțeleagă și dumnealor că aceeași democrație ne recunoaște nouă dreptul de a lucra. Considerăm că liderii de sindicat le-au făcut promisiuni fara acoperire greviștilor, vorbindu-le despre un fond de solidaritate, în care să se adune suficienti bani cat să le platească salariile greviștilor, pentru luna în care s-au aflat în grevă. Acest lucru nu a fost posibil. Apoi le-au promis ajutoare sociale, fără să le spună greviștilor că, din punct de vedere legal, nu se poate așa ceva, în asemenea situație".
Despre acest aspect, liderul de sindicat Vasile Dârle a spus: "A mai fost un comunicat în acest gen. Data trecută au recunoscut că este un comunicat dat de PR, acum spun că este doar un comunicat dat de cei de la TESA. (...) Dureros este că sunt soț și soție în grevă, cu doi copii cu handicap și mă întreb oare oamenii ăștia nu au demnitate? Că vine Paștele... Iată că acești oameni sunt foarte hotărâți să continuie greva. (...) La muncitori, media salariului, net vorbesc, este 1.700 de lei".
A început distribuirea ajutoarelor din partea sindicatului
"Ne întrebăm de ce au apelat la donații, când membrii de sindicat Samus-Electrolux plătesc o cotizație lunară de 25 de lei, bani din care se putea constitui un fond de într-ajutorare destul de consistent. Acest aspect este încă un argument care ne pune pe gânduri și ne face să nu avem încredere în liderii de sindicat și în onestitatea cauzei lor.
Din câte știm și din câte am auzit la rudele, prietenii și cunoscuții noștri, care lucrează la alte companii din Satu-Mare, pachetul salarial de la Electrolux este unul mai bun decât în alte părți. De asemenea, știm că salarizarea în Satu-Mare și în vestul țării, în general, este net superioară altor zone din Romania. De aceea nu întelegem focalizarea atentiei asupra companiei Electrolux din Satu-Mare și nu suntem de acord cu discursurile manipulative și injurioase ale secretarilor Cartel Alfa, care vin din zone cu un nivel economic inferior județului Satu-Mare. Ni se par false și demagogice.
Agresivitatea cu care au intervenit unii lideri de sindicat, secretari Cartel Alfa din alte județe, ne face să ne gândim că au interese ascunse, având în vedere că suntem într-un an electoral".
"Azi am început să dăm ajutoare pentru sindicaliștii care sunt în grevă, dar informațiile acestea nu sunt transmise de comunicatul PR-ului", a spus Vasile Dârle în legătură cu acest aspect semnalat în scrisoarea deschisă.
Violența este exclusă în negocierea sindicală
"Manifestările la care liderii sindicatului Samus-Electrolux și secretarii Cartel Alfa din Mehedinți, Caraș-Severin si Maramureș i-au împins pe grevisti, ieri, 03.04.2019, ni se par foarte grave si antidemocratice. Am ascultat plini de revoltă și am reținut îndemnurile liderilor de sindicat, de genul:
- "Trebuie să ne ducem peste ei!"
- "Intrăm peste ei, dacă trebuie ne batem cu ei!"
- "Trebuie să facem ceva care sa le anuleze lor dreptul de a se comporta așa!" – nota noastra: să anuleze dreptul celor care vin la lucru de a-și vedea de treaba lor, deoarece liderii de sindicat i-au făcut pe grevisti să creada că așa ne batem joc de ei, ignorându-i. Nimic mai fals!
- "Haideți, în mama lor, sa facem în asa fel încat să le fie si lor frica!"
- "Sărim, sărim și vă măcelărim!"
Asemenea îndemnuri sunt încărcate de ură și sunt clare instigări la violență. Avem mari dubii referitoare la mentalitatea unor oameni care vor să anuleze drepturile cuiva și care vor să se impuna inspirând frică. Faptul că noi, cei care lucrăm, ne continuăm treaba, este alegera noastră personală. Le respectăm dreptul celorlalți de a face grevă și faptul că nu ne alăturam lor nu este o lipsă de respect și nici bătaie de joc. Fiecare are dreptul la opinii proprii si decizii personale.
Regretăm faptul că liderii sindicatului Samus – Electrolux și secretari ai Cartelului Alfa instigă la lupta de clasă, referindu-se îndeosebi la angajații TESA, acuzându-i ca stau degeaba în birouri călduțe, în fața calculatoarelor, fără să faca nimic și doar beau cafele. Asemenea acuzații ne revoltă și ne fac să ne distanțăm mai mult de tot ceea ce înseamnă sindicalism", se arată în scrisoare.
Nu îmi este frică să devin un nou Săhleanu
Vasile Dârle a spus pentru DC News: "Noi nu suntem violenți. Nu am dat în cap la nimeni. Am respectat în totalitate, dar deja s-a ajuns la o extremă la care nu știu în ce condiții reușește cineva să deblocheze. Pentru a debloca o chestie de genul ăsta, trebuie să ai ceva în instalație și să spui... da mă, îi dăm drumul! Referitor la acele sloganuri... au fost niște discuții de la colegii mei din țară, de la alte filiale Cartel Alfa, tocmai... trebuie să cunoști niște tehnici de genul ăsta... și azi au fost peste 20 de persoane de la diferite Security, au fost jandarmi... Sigur, jandarmii mă cunosc și m-au contactat și m-au întrebat și le-am spus: Stați liniștiți că nu facem noi așa ceva!, dar până acolo îi duce mintea încât să creadă că noi suntem proști să facem ceva de genul ăsta să ne considere greva ilegală."
Întrebat dacă nu îi este teamă să nu ajungă ca Virgil Săhleanu (n. red. - liderul sindicatului Tepro Iași asasinat pe 7.09.2000), Vasile Dârle a spus: "Mi-ați luat-o înainte. Eu mâine (n.red. - vineri) doream să spun: Sunt Virgil Săhleanu! Omorâți-mă, dar nu las membrii de sindicat! (...) Nu sunt plătit de nimeni din Satu Mare. Sunt plătit de Cartel Alfa. Sunt angajatul lor și nu are nimeni ce să îmi facă decât să îmi pună pistolul la tâmplă că eu cătușele mi le-am cerut singur."
Vezi și: Grevă Electrolux. Angajaţii care nu participă la protest, poziţie: Vrem să ne facem auziţi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News