Data publicării:

Scandal de plagiat la Stanford. Rectorul și-a anunțat demisia după ce a fost acuzat de fraudă și „probleme de rigoare” în multiple cercetări științifice

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Președintele Universității Stanford a declarat miercuri că va demisiona, invocând o analiză independentă care l-a curățat de comportamentul fraudulos în cercetare.  

Marc Tessier-Lavigne le-a declarat studenților și personalului că va demisiona pe 31 august, scrie CBS News.

Demisia vine după ce consiliul de administrație a lansat o revizuire în decembrie, în urma acuzațiilor că rectorul s-a implicat în fraudă și alte comportamente lipsite de etică legate de cercetările și lucrările sale.

Revizuirea a evaluat 12 lucrări la care a lucrat Tessier-Lavigne, iar el este autorul principal a cinci dintre ele. El a spus că este conștient de problemele cu patru dintre cele cinci documente și a recunoscut că a făcut pași „insuficienți” pentru a rezolva problemele. A spus că va retrage trei din hârtii și va corecta două.

Tessier-Lavigne a spus în declarația sa că „nu a prezentat niciodată o lucrare științifică fără să creadă cu fermitate că datele sunt corecte și prezentate cu acuratețe”, dar a adăugat că ar fi trebuit să fie mai sârguincios în a căuta corecții cu privire la munca sa.

În noiembrie, ziarul studențesc al colegiului, The Stanford Daily, a publicat o investigație care a dezvăluit că un jurnal de cercetare proeminent examina o lucrare pe care Tessier-Lavigne a fost coautor și rectorul a fost informat despre erorile din lucrările sale încă din 2015.

Investigația a menționat, de asemenea, câteva alte lucrări ale lui Tessier-Lavigne, inclusiv două unde el a fost coautor, despre care un expert extern a spus că conțineau „probleme grave”. La acea vreme, universitatea a minimalizat comportamentul lui Tessier-Lavigne și a spus că, în două cazuri, acesta „nu a fost implicat în niciun fel în generarea sau prezentarea panelurilor”. În celelalte două cazuri, universitatea a spus că problemele „nu afectează datele, rezultatele sau interpretarea lucrărilor”.

Grupul l-a înlăturat de cea mai serioasă acuzație, și anume că o lucrare din 2009, publicată în revista științifică Nature, a făcut obiectul unei investigații privind frauda și că frauda a fost găsită. Lucrarea a propus un model de neurodegenerare, care ar putea avea un mare potențial pentru cercetarea și terapia bolii Alzheimer, a scris grupul în raportul său.

Dar grupul a concluzionat, de asemenea, că lucrarea a avut multiple probleme, inclusiv o lipsă de rigoare în dezvoltarea sa și că cercetarea care a intrat în lucrare și prezentarea acesteia conținea „diverse erori și neajunsuri”. Completul nu a găsit dovezi că Tessier-Lavigne era conștient de lipsa de rigoare.

Tessier-Lavigne spune că demisionează pentru că se așteaptă la o dezbatere continuă despre capacitatea sa de a conduce universitatea. El va rămâne la facultate ca profesor de biologie. El a mai spus că își va continua cercetările în dezvoltarea creierului și neurodegenerare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel