Savanții propun o nouă abordare pentru căutarea urmelor de viață pe Marte
Data publicării:
Autor: Cătălin Șerban
WhatsApp
Vehicul pe Marte
Vehicul pe Marte
NASA și Agenția Spațială Europeană își propun să colaboreze pentru a duce la un nou nivel investigațiile legate de descoperirea unor fosile de microorganisme în mostrele recolate de pe Marte, arată The Guardian.

Specialiștii plănuiesc să recolteze roci de pe suprafața planetei Marte pentru a fi studiate pe Pământ într-una dintre cele mai complexe misiuni robotizate de până acum. Proiectul este dezvoltat de NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA). Misiunea va folosi vehicule controlate automat care vor căuta indicii privind urme de viață. Mostrele ar urma să fie transportate prin spațiu și interceptate de navete fără personal uman pentru a fi proiectate cu parașute în desertul Utah.



Rocile studiate pentru a descoperi urme de viață de acum câteva milioane de ani

Probe din cele 500g de sol și roci de pe Marte obținute astfel vor fi oferite cercetătorilor din toată lumea. NASA a aprobat de curând proiectul care va costa miliarde de dolari iar ministerele cercetării din statele membre ale ESA se vor întâlni la Sevilla pentru a stabili în ce fel vor sprijini proiectul. “Recuperarea mostrelor de pe Marte este un segment esențial al viitorului program de explorare, și sper din toată inima că miniștrii cercetării din Europa o vor susține”, a afirmat Jan Wörner, directorul general al Agenției Spațiale Europene.

“Totuși, trebuie spus răspicat faptul că fiecare stadiu al misiunii are de depășit numeroase obstacole”. Oamenii de știință își doresc să studieze mostrele de pe Marte deoarece se consideră că, în urmă cu milioane de ani, pe planetă ar fi fost condiții asemănătoare cu cele de azi de pe Pământ, având o atmosferă densă și apă la suprafața solului. În prezent, cea mai mare parte a atmosferei s-a rarefiat dar cercetătorii caută indicii privind o eventuală evoluție a vieții înainte să se ajungă la această situație. De aceea își concentrează atenția asupra descoperirii unor eventuale microorganisme fosilizate. “În prezent avem numai două moduri de a studia solul marțian”, arată Susanne Schwenzer, de la Open University. ”Putem trimite sonde pe Marte pentru a analiza acolo mostrele de sol ori putem să analizăm fragmentele care ajung pe Pământ în meteoriți”.






Condiții dificile pentru transportul rocilor ”marțiene” pe Pământ

Sondele spațiale sunt limitate din punctul de vedere al surselor de energie și al spațiului de stocare pentru date dar și de condițiile dificile de pe Marte. Alte aspecte esențiale pentru misiuni sunt reprezentate de nevoia de a miniaturiza echipamentul și de dificultățile de amartizare. Meteoriții care lovesc Marte și proiectează fragmente din solul planetei în spațiu prezintă probleme, un alt tip de probleme. Potrivit lui Schwenzer “de multe ori sunt contaminate după ce ajung pe Pământ și nu se știe din ce zonă a planetei Marte provin”.

Soluția ar fi să fie recoltat sol marțian pentru a fi adus pe Pământ folosind cele mai sofisticate echipamente disponibile. Misiunea va folosi noul vehicul construit de NASA, roverul Mars 2020 rover, care ar trebui să ajungă în craterul Jezero crater din zona Syrtis Major de pe Marte la începutul anului 2021. “Mars 2020 va recolta mostre de sol și le va introduce în tuburi de metal care vor fi sigilate”, a explicat Sanjay Vijendran, unul dintre coordonatorii echipei europene care se ocupă de gestionarea mostrelor de pe Marte.




Rocile vor ajunge într-un recipient ca o minge de fotbal ce va orbita în jurul planetei Marte



O altă navetă care urmează să fie construită de ESA, un rover de livrare, va aduna aceste tuburi de pe planetă și le va depozita într-un recipient de dimensiunile unei mingii de fotbal. Acest recipient ar fi transportat în spațiu de o rachetă produsă în Statele Unite fiind amplasate pe o orbită în jurul planetei Marte.

În ultimă instanță, o naveta spațială automată ar intercepta aceste recipiente și le-ar aduce pe Pământ. Lewis Dartnell, astrobiolog la Universitatea din Westminster, Londra, a afirmat că “misiunea implică o serie de manevre incredibil de complicată. Sunt multe detalii care pot să nu funcționeze. Dar, dacă vrem să găsim dovezi legate de urme ale vieții pe Marte, acesta este genul de lucruri pe care trebuie să le facem. Efortul va fi răsplătit”.




Prudență și teamă pentru ce ar putea fi în acele roci




Dacă perspectiva de a descoperi urme ale vieții din trecut pe Marte îi entuziasmează pe oamenii de știință, posibilitatea ca unele forme de viață să existe și acum trezește teamă. Proiectul este responsabil și cu identificarea oricăror micro-organisme care pot fi periculoase și care ar putea ajunge astfel pe Pământ.

“E foarte puțin probabil să fie aduse organisme vii, și chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru e încă și mai mică posibilitatea ca organismele respective să fie nocive”, arată Vijendran. “Chiar și așa, nu putem să fim siguri, așa că trebuie să luăm toate măsurile pentru a sigila mostrele și a le trata astfel încât să nu prezinte niciun fel de amenințare”.

Măsurile de protecție includ asigurarea unei capsule care va rezista la impactul cu Pământul, chiar dacă parașutele nu ar funcționa. De asemenea mostrele ar fi oferite numai laboratoarelor care posedă facilități de izolare de nivel 4, cele mai sigure din punct de vedere biologic, în momentul de față, conform Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel