Sateliții ar putea începe să ucidă oameni, avertizează Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA
Deșeurile spațiale sunt un real pericol pentru omenire.
Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA a emis o avertizare cu privire la sateliții care se dezintegrează, în timp ce compania SpaceX manifestă nemulțumire, transmite Fox35.
Sateliții SpaceX, aflați pe o orbită joasă a Pământului, au un ciclu de viață programat de doar cinci ani înainte de a fi scoși din funcțiune. Acest aspect de natură consumabilă are avantajul de a fi proiectați pentru a se dezintegra complet în atmosferă în timpul reintrării, reducând riscul sau eliminându-l complet pentru locuitorii de la sol.
Cu toate acestea, opinia FAA este diferită. Într-un raport publicat la începutul lunii octombrie și adresat Congresului, agenția a susținut că până în 2035, aproximativ 28.000 de fragmente provenind de la sateliții care se dezintegrează și reintră pe Pământ ar putea să supraviețuiască procesului de reintrare în atmosferă în fiecare an.
Riscuri mari
În conformitate cu concluziile raportului, cu o cantitate atât de mare de deșeuri spațiale, probabilitatea ca un fragment de satelit ieșit de pe orbită să lovească și să cauzeze moartea cuiva pe Pământ va crește la 61% în fiecare an. La fel de îngrijorător este și pericolul pe care îl reprezintă pentru aeronave. Conform raportului, există o probabilitate de 0,07% ca un fragment de satelit să intre în coliziune cu un avion. Deși acest procentaj este semnificativ mai mic, rămâne totuși suficient de mare pentru a fi considerat o potențială catastrofă aeriană fără precedent, scrie Futurism.
SpaceX, care a pus deja pe orbită aproximativ 5.000 de sateliți și are planuri de a lansa câteva mii în viitor, a respins ferm afirmațiile FAA. Compania a calificat analiza agenției drept "nepotrivită" și a susținut că reprezintă "doar un punct culminant al mai multor erori flagrante, omisiuni și presupuneri incorecte."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News