Sarcină: un simplu test de sânge poate prezice nașterea prematură
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Cercetătorii au dezvoltat un test sangvin care poate determina în proporție de 80% dacă o femeie va avea o naștere prematură. 

Un test de sânge necostisitor care poate arăta cu o precizie de 80% dacă o femeie va da naștere unui bebeluș prematur a fost dezvoltat de o echipă de cercetători americani și danezi, informează sciencesetavenir.fr. 

Experții afirmă că testul are potențialul de a reduce numărul deceselor și complicațiilor provocate de cele 15 milioane de nașteri premature înregistrate anual în lume. Acest test poate fi folosit de asemenea pentru a estima data nașterii „într-un mod mai fiabil și mai puțin costisitor decât ecografia”, indică studiul publicat în revista Science. 

Cum se realizează testul

Această analiză de sânge constă în măsurarea activității genelor materne, placentare și fetale. „Am constatat că o mulțime din aceste gene sunt foarte predictive în cazul femeilor cu risc de naștere prematură”, a declarat Mads Melbye, coordonatorul studiului, profesor la Universitatea Stanford (SUA) și director al Statens Serum Institut din Copenhaga. „Am muncit mult timp pentru a înțelege nașterea prematură. Acesta este primul progres științific real și semnificativ în domeniul prematurității”, apreciază specialistul. 

Un alt autor al studiului, Stephen Quake, profesor în bioinginerie și fizică aplicată la Universitatea Stanford, este cel care a dezvoltat, în 2008, testul sangvin pentru depistarea trisomiei 21 (sindromul Down). În prezent, acest test este utilizat de milioane de femei însărcinate din întreaga lume. 

Pentru a pune la punct noul test, cercetătorii au examinat eșantioane de sânge de la 31 de femei daneze în scopul identificării genelor care transmit semnale clare asupra vârstei gestaționale și riscul de prematuritate. Autorii dau asigurări că testul este destul de simplu și accesibil, astfel încât să poată fi utilizat și în regiunile sărace ale lumii. Dar sunt necesare studii suplimentare până când acest test va fi utilizat la scară largă în medicină.

Prematuritatea reprezintă prima cauză de mortalitate la copii sub 5 ani, în lume. Anumite teste pentru determinarea nașterilor premature sunt disponibile în prezent, dar ele funcționează doar în cazul femeilor cu un grad înalt de risc și au o acuratețe de doar 20%, potrivit cercetătorilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel