Data actualizării:
Data publicării:

Săptămâna Patimilor: Marțea Mare. Ce nu ai voie să faci

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

În Lunea Mare, există câteva lucruri de care ar trebui să ții cont. â

Femeile trebuie să folosească mătura pentru a face curat, să șteargă praful, să aspire, să spele geamurile și să ducă la bun sfârșit celelalte sarcini gospodărești. Din ziua de miercuri, le este interzis să spele sau să calce rufe. Această zi reprezintă și ultima ocazie pentru gospodari să desfășoare activități agricole.

De la Marțea Mare încolo, bărbații trebuie să rămână în apropierea casei și să ajute soțiile la treburile gospodărești, în special cele solicitante și obositoare. În această zi, de exemplu, se curăță curțile, se întrețin șurile, se repară și se vopsesc gardurile, se transportă gunoiul, iar șanțurile sunt curățate de noroi și mâl. Cei care respectă această tradiție cu strictețe vor avea un an plin de noroc și succes.

În Marțea Mare, în anumite regiuni ale țării, credincioșii țin să respecte un obicei străvechi: se spală pe corp pentru a alunga bolile.

În unele zone ale țării, ziua de marți este cunoscută sub numele de Marțea Încheiată. În această zi, este interzis să spargi nuci, deoarece tradiția spune că, dacă le spargi, nu vei avea parte de miezul acestora, pentru că acestea par a fi "încheiate", adică greu de decojit.

Pilda celor zece fecioare

În Marțea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, Sfinții Părinți au stabilit să se citească Pilda celor zece fecioare. Această pildă ne relatează povestea a zece fecioare, cinci considerate "înțelepte" și cinci "neînțelepte", care se pregătesc pentru o nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este comparată cu o nuntă. Hristos se identifică pe sine drept "mire", iar Apostolii sunt numiți "prieteni ai mirelui". Biserica este considerată mireasa lui Hristos.

În această poveste, Împărăția cerurilor este asemănată cu zece fecioare care, luându-și candelele, ies în întâmpinarea mirelui. La evrei, este obiceiul ca la nuntă mirele să meargă la casa miresei, unde este așteptat de aceasta și de prietenele ei. Apoi, ei pleacă împreună către casa mirelui, unde are loc ospățul de nuntă, conform crestinortodox.ro.

Mirele întârzie, iar fecioarele adorm. La miezul nopții, se anunță sosirea lui. Fecioarele se trezesc pentru a-l întâmpina. Untdelemnul din candelele celor nechibzuite este pe terminate. Fecioarele "neînțelepte" cer celor înțelepte să le împartă din untdelemnul lor. Acestea refuză, argumentând că s-ar putea stinge și candelele lor prin această împărțire. Astfel, fecioarele nechibzuite pleacă să cumpere untdelemn. În absența lor, mirele sosește. El intră la nuntă alături de fecioarele "pregătite pentru nuntă", iar ușa se închide. Când fecioarele nechibzuite se întorc, găsesc ușa închisă.

Vor striga: "Doamne, Doamne, deschide-ne nouă". Mirele le răspunde: "Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi". Părintele Constantin Galeriu, cercetând originalul grecesc al Noului Testament a găsit interpretarea: "Nu recunosc chipul meu în voi", deci chipul nostru autentic este în Hristos. Pilda se încheie cu aceste cuvinte: "Privegheaţi şi vă rugaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel