Salvie, beneficii. Stimulează secreţia de BILĂ, combate ASTENIA NERVOASĂ, luptă împotriva ALZHEIMERULUI
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Extrem de aromată, această plantă care poate fi folosită atât drept condiment, cât şi ca leac medicinal este plină de vitamine, dar şi minerale, fiind un veritabil salvator al organismului.

Salvia este o plantă originară din regiunea mediteraneană care s-a extins în întreaga Europă centrală și Asia şi al cărei nume derivă din latinescul "salvare", care înseamnă "a salva" sau "a vindeca".

Frunza de salvie conţine un tanin special, cu efect astringent şi antiinflamator, cunoscut din cele mai vechi timpuri. Doi medici germani şi un olandez au demonstrat proprietǎţile antisudorale ale infuziei de salvie. Salvia conţine acid ursolic, ce acţiune astringentǎ şi antisepticǎ, care regularizeazǎ transpiraţia.

Pe de altǎ parte, aceştia confirmǎ şi acţiunea stimulantǎ şi nevroticǎ a acestui medicament vegetal şi îl recomandă împotriva asteniei nervoase cauzate de obosealǎ.

împotriva surmenajului, în cazuri de slǎbiciune generalǎ, neurastenie, digestie lentǎ. A fost folositǎ pentru tratarea unor tulburǎri neurovegetative: palpitaţii, atacuri de panicǎ, senzaţii de ameţealǎfǎrǎ o cauzǎ organicǎ determinatǎ.

În ceea ce prieşte afecţiunile legate de organele genitale, unele cercetări au demonstrat cǎ salvia, în infuzie sau sub formǎ de extract, are o acţiune de reglare a fluxului menstrual, descongestioneazǎ organele, calmând reacţiile dureroase din timpul menstruaţiei, ea având o acţiune beneficǎ şi în cazul tulburǎrilor provocate de menopauza, deoarece conţine estrogeni vegetali.

Pentru uz extern, infuzia de salvie este antiseptic, cicatrizant şi descongestionant. Se aplicǎ sub formǎ de comprese pe plǎgi, ulcere, contuzii şi inflamaţii. Aceeaşi infuzie este un remediu excelent pentru gingivite, glosite, periostite, stomatite, afte, amigdalite şi dureri în gât (sub formǎ de gargarǎ, de 5-6 ori pe zi)

Este un coleretic, adicǎ stimuleazǎ secreţia de bilǎ. De asemenea, are acţiune relaxantǎ şi antispasticǎ asupra muşchilor stomacului şi intestinelor. Mestecarea frunzelor proaspete de salvie faciliteazǎ digestia. Proprietǎţile sale sunt utile în special în tratarea tulburǎrilor digestive ca: digestia lentǎ sau dificilǎ, balonarea, gazele intestinale. Salvia acţioneazǎ şi la nivel digestiv. Calmeazǎ crampele stomacale şi este gastroprotector în caz de arsuri gastrice.

Salvia este tonic, antiseptic, digestiv, depurativ, tratazǎ tusea şi angina, iar bǎile cu salvie au effect antireumatic. De asemenea, încetineşte deteriorarea sistemului nervos şi îmbunǎtǎţeşte memoria. Se pare cǎ este eficientǎ şi împotriva bolii Alzheimer, luptând împotriva scǎderii concentraţiei de acetilcolinǎ.

Salvia calmeazǎ herpesul labial, putânt chiar sǎ îl trateze, atunci când este asociat cu un alt antiviral. Uleiul de salvie amestecat cu ulei de lavandǎ, diluate şi aplicate pe herpes şi în jurul acestuia, vor împiedica proliferarea acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel