Salvamontiştii, sfat pentru amatorii de munte: Scurtăturile, sursă de accidentare pentru turişti
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Salvamont Braşov
Facebook Salvamont Braşov
Salvamoniştii din Braşov îi îndeamnă pe turişti să meargă doar pe poteci şi să evite scurtăturile, pentru a nu se accidenta pe munte. 

"SCURTĂTURILE, o sursă de degradare a potecilor şi de accidentare pentru turişti.

Unul dintre cele mai uzitate trasee montane din Braşov este Drumul Serpentinelor. Acesta leagă centrul vechi de principalele puncte de atracţie de pe Tâmpa, respectiv belvederile din zona literelor şi a vârfului. În fiecare an, traseul se degradeaza tot mai mult din cauza turiştilor care aleg să scurteze drumul, tăind serpentinele. Din păcate, acesta este doar un singur exemplu, dar toate traseele montane marcate au de suferit. Ceea ce aceşti turişti nu ştiu este că astfel de practici distrug poteca, îngustând-o semnificativ în zonele de întâlnire ale scurtăturilor cu traseul clasic, deoarece aici malurile se rup constant.

Mai mult decât atât, scurtăturile presupun deplasarea pe zone neamenajate, ceea ce creşte riscul de alunecare şi accidentare. De asemenea, pietrele instabile dislocate de către turişti, în încercarea de a tăia serpentinele, pot lovi persoane aflate în aval. Alegând aceste scurtături, nimic nu poate garanta turiştilor că vor ajunge înapoi în potecă, în locul preconizat. Astfel, se pot găsi în situaţia de a se rătăci şi mai mult decât atât, de a rămâne blocaţi în zone abrupte şi izolate. Această îndepărtare de traseu creşte considerabil şi riscul întâlnirii animalelor sălbatice.

Totodata, urcând pieptiş pante inclinate, cum este cazul scurtăturilor, efortul depus este unul considerabil în comparaţie cu câştigul de timp.

De-a lungul traseului, au fost montate plăcuţe de avertizare legate de acest aspect, au fost barate intrările şi ieşirile de pe aceste scurtături, dar de multe ori ele sunt înlăturate, zădărnicindu-ne munca.

În speranţa că argumentele de mai sus vor oferi suficiente motive pentru a convinge turiştii care aleg astfel de practici, sperăm la un turism montan civilizat şi în siguranţă.

Vă dorim drumeţii în siguranţă, pe poteci însorite!

Nu folosiţi scurtăturile deoarece:

Deterioraţi poteca.

Riscaţi să vă accidentaţi sau să accidentaţi alte persoane aflate în aval.

Riscaţi să vă rătăciţi şi să rămâneţi blocaţi.

Creşteţi riscul întâlnirii animalelor salbatice.

Veţi obosi foarte tare, raportat la timpul câştigat", transmite Salvamont Braşov pe Facebook. 

Cascada Vălul Miresii, din Cluj, închisă. Salvamontiştii, avertisment pentru turişti: Ştim că e perioada vacanţelor, dar...

"Din păcate trebuie să vă anunțăm că accesul la unul din obiectivele turistice, Cascada Vălul Miresei, din arealul nostru de activitate, pentru următoarea perioadă, este închis. Furtuna de săptămânile trecute a contribuit la caderea majorității copacilor din zona cascadei, iar cei rămasi în picioare sunt afectați, pe rând o să cadă toți. Chiar ieri au căzut 5-6 molizi, toți peste accesul la acest obiectiv.

Știm că este perioada concediilor, a vacanței, dar pentru siguranța d-voastră alegeți să o vizitați cu o altă ocazie, Cascada Vălul Miresei rămâne tot acolo.

Dacă tot aveți planificată o deplasare în această zonă, avem și alte obiective turistice de interes și de o frumusețe aparte, precum Vârful Lespezi, Traseul Grotelor, Pietrele Albe, Vârful Vlădeasa, s.a.m.d.

Au fost făcuți pași importanți pentru remedierea acestei situații, revenim în curând cu informații.

Vă rugăm respectați recomandările noastre, vă dorim o vară cât mai frumoasă", au transmis cei de la Salvamont Vlădeasa Cluj pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel