Combinezonul anti-COVID de plastic, cauza incendiului de la ATI Piatra Neamț?
Profesorul Dan Mănăstireanu, specialist în medicina de urgență și dezastru, a comentat pentru DCNews ipoteza potrivit căreia incendiul de la Piatra Neamț ar fi fost declanșat de o descărcare electrostatică generată chiar de combinezonul de protecție anti-COVID al personalului medical.
”Aceste costume sunt din materiale sintetice, a spus prof. Mănăstireanu, și dacă nu sunt tratate antistatic ar putea genera mici descărcări electrice. Le simțim pe piele când îmbrăcăm o haină din material plastic. Este posibil, dar foarte improbabil. Nu s-a mai întâmplat așa ceva niciodată. Mult mai probabil este ca incendiul să fi fost declanșat de o scânteie sau un scurt circuit de la cablurile de alimentare cu electricitate, sau de la un aparat folosit în acel salon, neventilat, în care se formase o bulă, o acumulare de oxigen, cum s-a întâmplat și la maternitatea Giulești. Repet, nu îmi pare probabil ca de la electricitatea statică să fi pornit incendiul. În general, ar trebui ca aceste combinezoane să fie croite din materiale tratate antistatic”, a concluzionat prof. Mănăstireanu.
Este important ca această ipoteză să fie validată sau infirmată de specialiștii care anchetează dezastrul din Piatra Neamț, pentru că situația pandemică impune folosirea pe scară largă a combinezoanelor de protecție din material plastic, într-un mediu inflamabil cum este cel din proximitatea dispozitivelor de alimentare cu oxigen. De asemenea, ar trebui verificat dacă specificațiile producătorului, privind tratamentul antistatic al acestor costume, sunt într-adevăr respectate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News