Salata de boeuf, preferata românilor de Crăciun. Rețeta pe care o faci astăzi s-ar putea să fie una greșită
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Salata de boeuf, preferata românilor de Crăciun. Rețeta pe care o faci astăzi s-ar putea să fie una greșită / Foto: Pixabay
Salata de boeuf, preferata românilor de Crăciun. Rețeta pe care o faci astăzi s-ar putea să fie una greșită / Foto: Pixabay
În articol găsești un scurt istoric al salatei de boeuf.

Salata de boeuf este preferata românilor de Crăciun și nu numai. Acest preparat este nelipsit de pe mesele gospodinelor și la alte sărbători importante din cursul anului, dar v-ași întrebat vreodată cine a inventat această salată și unde? Ei bine, dacă sunteți curioși, aflați că salata de boeuf a fost inventată de către Lucien Olivier, un bucătar belgian cunoscut prin anii 1860 pentru preparatele sale delicioase pe care le pregătea în bucătăria hotelului Hermitage din Moscova, potrivit historia.ro.

Totuși, rețeta inițială era diferită față de salata de boeuf aşa cum o ştim noi astăzi. Bucătarul belgian a ținut-o atât de mult în secret încât nici până în ziua de astăzi nu se știe exact dacă ea conţinea limbă de viţel, fazan, caviar, salată, crabi, capere şi raţă afumată, pe lângă multe altele. Se știe însă că bucătarul folosea ca dressing un tip de maioneză din oţet, muştar şi un tip de ulei provensal. Totuși, nici în cazul acestui sos reţeta nu e cunoscută bine.

Unul dintre ajutoarele sale, bucătarul Ivan Ivanov, a încercat la un moment dat să îi fure celebra rețetă. Se știe că acesta și-a notat câteva dintre ingrediente și s-a angajat ulterior la un alt restaurant, preparând acolo o salată asemănătoare numită Stolicinaia. Lucien Olivier a murit în anul 1883, la 45 de ani, fără a dezvălui vreodată ce conţinea, de fapt, fabuloasa sa reţetă. Tocmai de acest motiv, salata sa a început să cunoască nenumărate versiuni, una dintre ele fiind numită chiar salată rusească sau versiunea mai sărăcăcioasă, făcută din legume, ouă şi maioneză, numită salata moscovită.

Rețeta românească de salată de boeuf

Ei bine, după ce a tot fost adaptată de către mai multe țări, salata boeuf are acum mai multe rețete. În România aceasta este diferită pentru că se adaugă în ea și murături. La noi salata mai conține și  mazăre, cartofi și morcov, toate legumele fiind fierte. Acestea se taie cubuleţe după ce au fost răcite, iar apoi se adaugă și castraveciori şi gogoşari, tăiați tot cuburi. Ulterior se adaugă maioneză. Salata este aranjată frumos pe o farfurie plată, iar deasupra este decorată cu măsline și jumătăţi de ouă. Înainte de a fi mâncată aceasta se ține la rece în frigider, timp de câteva ore. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel