Data publicării:

Salariile, mai mari în Bucureşti decât în Iaşi, Timişoara şi Cluj, însă costul vieţii este apropiat

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Bani România
Bani România

Alegeri prezidentiale 2024

Salariul mediu net din Bucureşti este cu aproape 30% mai mare decât în Iaşi, Timişoara şi Cluj, însă costul vieţii din aceste oraşe este apropiat de cel din Capitală, reiese dintr-un studiu al companiei de consultanţă A.T. Kearney privind şapte oraşe din România.

Bucureştiul are cel mai ridicat salariu mediu net, de 2.091 lei pe lună, în timp ce locuitorii din Iaşi, Timişoara şi Cluj câştigă 71-72% din salariul mediu al unui bucureştean, scrie Mediafax.

Clasamentul se păstrează şi în cazul puterii de cumpărare, însă procentajele sunt uşor diferite, cele şase oraşe fiind mai aproape de media Capitalei decât în cazul salariilor, datorită unui cost al vieţii ceva mai redus.

Astfel, Bucureştiul are cel mai ridicat cost al vieţii din România, urmat de Iaşi (97,2% din nivelul înregistrat în Capitală), Cluj (94,3%) şi Timişoara (91,9%).

Analiza include mai multe categorii de preţuri care cuprind produsele şi serviciile regăsite în coşul zilnic al populaţiei, cu excepţia energiei termice, care a fost exclusă deoarece tarifele depind de subvenţiile acordate de autorităţile locale.

Pe categorii de consum, alimentele de bază, cu o pondere de aproape 35% în coşul zilnic, costă cel mai mult în Zalău şi Călăraşi (cu peste 6% peste preţurile din Bucureşti), unde se găsesc şi cele mai mici salarii. În Iaşi, alimentele de bază sunt în medie cu 5,5% mai scumpe decât în Capitală, iar în Timişoara şi Cluj sunt cu 4,7%, respectiv 7,2% mai ieftine. Cele mai mici preţuri la alimente de bază au fost înregistrate în Ploieşti, reprezentând 82,8% din media Bucureştiului.

Gazele, electricitatea, carburanţii, service-ul auto, serviciile de telefonie şi comunicaţii, băuturile alcoolice şi ţigaretele au preţuri apropiate în cele şapte oraşe analizate, însă detergenţii şi produsele de igienă personală sunt mult mai scumpe în Cluj.

Articolele vestimentare au preţuri apropiate de cele din Capitală în Iaşi, Timişoara, Cluj şi Ploieşti.

Serviciile de curăţenie sunt cu 34% mai scumpe în Iaşi şi Cluj faţă de Bucureşti şi cu 20% mai scumpe în Timişoara.

Mesele şi băuturile la restaurant/bar sunt mult mai ieftine în oraşele de provincie decât în Capitală, cu procentaje variind între 20% şi 40%.

Transportul public şi călătoriile cu taxiul sunt cu 15-30% mai ieftine în Cluj, Iaşi şi Timişoara decât în Bucureşti, iar preţurile abonamentelor la sala de fitness şi biletele la teatru şi cinema sunt au preţuri cu aproape 50% mai reduse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel