Data publicării:

S-a descoperit remediul pentru căderea părului? Oamenii de ştiinţă spun că au soluţia

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
În sfârşit, s-a găsit un leac pentru căderea părului! Cel puţin aşa susţin cercetătorii care cred că spun că există această moleculă ce poate determina creşterea părului în zonele populate de aluniţe, moleculă care poate fi multiplicată şi folosite în zonele cu foliculi lipsă.

Conform celor mai recente cercetări, există o moleculă care determină alunițele de la nivelul pielii să producă păr. Oamenii de știință i-au descoperit potențialul și spun că ar putea fi utilizată pentru a putea fi multiplicată în zonele lipsite de păr, notează Business Insider.

„Nu este nevoie să inventezi, de fapt, nicio moleculă nouă. Doar să o repoduci. Să o clonezi şi să o distribui pe zonele cu probleme", a explicat cercetătorul Maksim Plikus de la Universitatea din California. 

Într-un studiu publicat în revista Nature, Plikus și echipa de savanţi cu care colaborează au dezvăluit că osteopontina, o moleculă „care nu a fost asociată anterior cu creșterea părului", este prezentă în alunițele cu păr. Se crede că acest compus ar putea fi injectat în scalpul bărbaților și al femeilor care se confruntă cu căderea părului pentru a revitaliza foliculii piloși. Procedura se aseamănă oarecum cu umplerea cu Botoxul, este puţin dureroasă şi promite acoperirea completă şi de durată a zonelor cu probleme. 

Această nouă tehnică împotriva căderii părului, care a fost deja testată pe cobai în laborator, trebuie să-şi dovedească acum efectele şi în cazul testelor pe oameni care vor începe în această vară. 

Prin injectarea moleculei amintite în jurul foliculilor care au încetat să mai producă păr, celulele stem „adormite” ar putea fi „readuse la viață”, de aici şi efectul de regenerare a părului. Astfel, firul al creşte din nou ca la bebluşi în primele luni de viaţă.

De zeci de ani se tot caută o procedură care să aibă rezultate nu doar pe moment sau pe o durată limitată, ci defintiv. De data aceasta, spun experţii, firul de păr care va creşte din molecula nouă, de la zero, se va menţine pe scalp în permanenţă, inclusiv la vârste înaintate.

Amplifica, o companie de biotehnologie cu sediul în California, la a cărei înființare a contribuit şi cercetătorul Maksim Plikus, va testa în următoarea perioadă tratamentul împotriva căderii părului, dezvoltat din puterea de regenerare a firului pe suprafeţele cu alunițe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel