S-a confirmat, există apă pe Lună. Dar cum s-a format ea? Teorie nouă
Cercetătorii au descoperit că pe Lună există apă. Iar acum avansează şi o teore incredibilă asupra modului în care aceasta s-a format.
Pe Lună nu se întâmplă multe lucruri. Este mult praf, multă rocă, dar şi câmpii de bazalt, produsul activităţii vulcanice intense de-a lungul timpului. Şi, după cum s-a descoperit recent, există şi multă apă. Prinsă în regolitul lunar, în sticla vulcanică şi posibil chiar şi în suprafeţe întinse de gheaţă de la suprafaţa sau imediat sub suprafaţa lunii, gheaţă care se ascunde la poli, mereu la adăpost de căldura solară.
Deşi sursa apei este încă un mister, cercetătorii avansează o teorie interesantă: vulcanii.
Oamenii de ştiinţă se întreabă dacă ar fi putut exista suficiente molecule de apă în erupţiile vulcanice antice de pe suprafaţa Lunii, astfel încât acestea să revină pe suprafaţă şi să formeze pojghiţe de gheaţă. Iar răspunsul pare a fi afirmativ, scrie Science Alert.
"Modelul nostru sugerează că aproximativ 41% din masa totală de H2O care a erupt pe Lună s-ar fi condensat sub formă de gheaţă în regiunile polare, iar acum a ajuns la o grosime de câteva sute de metri", a transmis echipa de cercetători condusă de Andrew Wilcoski, de la Universitatea Colorado Boulder.
"Cercetarea noastră sugerează că perioada în care Luna a fost activă vulcanic ar fi fost marcată de coliziuni atmosferice de scurtă durată care au permis încastrarea unor cantităţi mari de gheaţă la polii Lunii", au mai transmis aceştia.
Zeci de mii de vulcani au erupt pe Lună în urmă cu milioane de ani, transmit cercetătorii, iar erupţiile ar fi format nori imenşi de gaze vulcanice, în mare parte monoxid de carbon şi vapori de apă. Wilcoski crede că aceşti nori nu s-au disipat în întregime în spaţiu, ci că o parte a revenit pe suprafaţa Lunii sub formă de gheaţă.
Un fizician celebru, teorie extraordinară: Poate oamenii sunt marţienii. Nu ştim
Brian Cox, profesor şi fizician, afirmă că este posibil ca oamenii, de fapt, să fie marţieni. El se referă la faptul că este posibil ca viaţa în sistemul solar să îşi fi avut originea pe planeta roşie, iar în urma impacturilor cu meteoriţi, aceasta să se fi transferat şi pe alte planete, inclusiv Pământ.
"Este posibil ca viaţa să fi început pe Pământ şi să fi fost transferată pe Marte, la fel cum este posibilă şi viceversa. Asta pentru că sunt bucăţi din Marte pe Pământ, aduse de meteoriţi, dar şi bucăţi de Pământ pe Marte, duse acolo tot prin meteoriţi. Nu ştim dacă nu cumva viaţa a început pe Marte şi apoi s-a transferat pe Pământ, ceea ce ne-ar face pe noi marţieni.
Se pot aduce argumente, privind biologia organismelor de pe Pământ, că civilizaţiile sunt extrem de rare, poate doar una la fiecare galaxie. E o teorie interesantă.
Sigur, e doar o teorie, pentru că în Calea Lactee sunt undeva la un miliard de Sori, deci noi suntem insignifianţi, un punct. Dar, imaginaţi-vă că acesta ar fi singurul loc unde există atomi care pot gândi şi care pot forma o civilizaţie", a declarat prof. Brian Cox pentru BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News