Data publicării:

S-a aflat, în sfârșit, de la ce provine un sunet misterios din adâncurile oceanului / audio

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Sunetul misterios din adâncul oceanului, care i-a derutat pe oamenii de știință timp de mulți ani, a fost în sfârșit dibuit.

Înregistrat pentru prima dată în 2014 în Pacificul de Vest, sunetul misterios este de fapt chemarea balenei lui Bryde (Balaenoptera brydei) care călătorește pe distanțe lungi. Mai mult, tehnicile folosite pentru a identifica sunetul au condus la dezvoltarea unui nou instrument pentru înțelegerea populațiilor de balene și a modului în care acestea se mișcă în mările enigmatice ale Pământului, scrie Science Alert.

„Balenele lui Bryde se găsesc în întreaga lume în apele tropicale și temperate calde, dar structura și mișcările acestora nu sunt bine înțelese”, a transmis o echipă condusă de oceanograful biologic Ann Allen de la Centrul științific al pescuitului NOAA din Insulele Pacificului din Hawaii.

„Rezultatele noastre oferă dovezi pentru o populație pelagică din vestul Pacificului de Nord de balene Bryde, cu o distribuție largă, dar cu variații sezoniere și inter-anuale ale aparițiilor”, au mai zis cercetătorii.

Oceanul este plin de zgomote ciudate, dar sunetele misterioase, denumite biotwangs – sunet mecanic peste o anumită frecvență – au reprezentat un puzzle deosebit. Au fost auzite prima dată în Arhipelagul Marianelor în timpul unui sondaj sonor autonom realizat de Universitatea de Stat din Oregon. Doi ani mai târziu, oamenii de știință au presupus că vinovatul era probabil o specie de balenă.

Apoi, în 2018, oamenii de știință de la NOAA care au efectuat un sondaj al mamiferelor marine în Arhipelagul Marianelor. În timpul sondajului de o lună ei au văzut 10 balene Bryde individuale și au înregistrat biotwangs care păreau legate de nouă dintre ele.

Deși existau numeroase dovezi, mai era nevoie de ceva.

Oceanul nu este tocmai ușor de studiat. Este un mediu destul de ostil oamenilor, însă, NOAA efectuează monitorizarea continuă a oceanului de mult timp, iar în urmă cu 23 de ani, au instalat un sistem în largul coastei Californiei pentru a cerceta de la distanță vasta întindere de apă, din punct de vedere acustic.

Folosind aparate de înregistrare acustice pasive pe termen lung, agenția a ținut urechea pe populațiile de mamifere marine din locații îndepărtate. Undele sonore călătoresc mai departe prin apă decât prin atmosferă, astfel încât cercetătorii pot cataloga o mare varietate de informații acustice din oceane.

Aparatele de înregistrat care au funcționat de mai bine de două decenii au produs un volum incredibil de date. Pentru a parcurge totul și a găsi semnalele pe care le căutau, Allen și colegii ei au cerut ajutorul Google pentru a proiecta un algoritm care ar putea analiza datele.

„Mulțumită AI, am reușit să o facem în câteva ore, mai degrabă decât în ​​ani”, a scris NOAA într-o postare pe blog.

„Am identificat o prezență sezonieră consistentă a biotwang-urilor doar în Arhipelagul Marianelor și la est la Insula Wake. Acest lucru sugerează că biotwang ar putea fi o chemare specifică unei populații de balene Bryde din vestul Pacificului de Nord... Apariția sezonieră a biotwangs este în concordanță cu cea a lui Bryde. Balenele migrează între latitudinile joase și mijlocii. Există un vârf mic între februarie și aprilie și un vârf mai mare între august și noiembrie, pe măsură ce balenele trec pe lângă locurile de înregistrare.

Oamenii de știință speră că aceste informații îi vor ajuta, la rândul lor, să găsească modalități de a proteja uimitorii giganți care locuiesc în oceanele planetei.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel