Data publicării:
Cele mai grave fenomene meteorologice au fost influențate de schimbările climatice - studiu
Schimbările climatice ar fi influențat cele mai grave fenomene meteorologice.
Conform unei noi analize, schimbările climatice provocate de om au sporit intensitatea și probabilitatea producerii celor mai grave zece fenomene meteorologice extreme din ultimii 20 de ani.
Furtunile, valurile de căldură și inundațiile ucigașe au afectat Europa, Africa și Asia, provocând moartea a peste 570000 de persoane.
Noua analiză evidențiază modul în care oamenii de știință pot acum discerne amprenta schimbărilor climatice în evenimente meteorologice complexe.
Studiul a implicat reanalizarea datelor pentru unele dintre fenomenele meteorologice extreme și a fost realizat de oamenii de știință din grupul World Weather Attribution (WWA) de la Imperial College London.
Foto: Agerpres
„Acest studiu ar trebui să le deschidă ochii liderilor politici care se agață de combustibilii fosili care încălzesc planeta și distrug vieți”, a declarat dr. Friederike Otto, co-fondator și lider al WWA.
„Dacă vom continua să ardem petrol, gaz și cărbune, suferința va continua”, a spus ea.
Cercetătorii s-au concentrat asupra celor mai grave 10 fenomene meteorologice înregistrate în baza de date internațională privind dezastrele începând din 2004. Atunci a fost publicat primul studiu care asociază un eveniment meteorologic - un val de căldură în Europa - cu schimbările climatice.
Cel mai grav eveniment din ultimele două decenii a fost seceta din Somalia din 2011, care ar fi ucis peste 250000 de persoane. Cercetătorii au constatat că precipitațiile reduse care au provocat seceta au devenit mai probabile și mai extreme din cauza schimbărilor climatice.
Val de căldură
Lista include valul de căldură care a lovit Franța în 2015, ucigând peste 3000 de persoane, unde cercetătorii spun că temperaturile ridicate au devenit de două ori mai probabile din cauza schimbărilor climatice.
Acesta conține, de asemenea, valurile de căldură europene din 2022, când au murit 53000 de persoane, și 2023, care au dus la pierderea vieții a 37000 de persoane. Acesta din urmă ar fi fost imposibil fără schimbările climatice, potrivit studiului.
Se precizează că cicloanele tropicale mortale care au lovit Bangladeshul în 2007, Myanmarul în 2008 și Filipinele în 2013 au fost toate mai probabile și mai intense din cauza schimbărilor climatice. Același lucru s-a întâmplat și cu inundațiile care au afectat India în 2013.
Cercetătorii afirmă că numărul real al deceselor cauzate de aceste fenomene este probabil să fie mult mai mare decât cifrele pe care le citează.
Foto: Agerpres
Acest lucru se datorează faptului că decesele legate de valurile de căldură nu tind să fie înregistrate ca atare în cea mai mare parte a lumii, în special în țările sărace care sunt cele mai vulnerabile.
Studiul a fost realizat înainte ca inundațiile din Spania să facă ravagii.
Legătura dintre schimbările climatice și fenomenele meteorologice este posibilă doar pentru că cei doi oameni de știință care au fondat WWA - dr. Otto și un climatolog olandez pe nume Geert Jan van Oldenborgh - au fost pionierii unei modalități de urmărire a încălzirii globale în evenimente meteorologice catastrofale.
Ei știau că înregistrările meteorologice arată că fenomenele meteorologice extreme devin din ce în ce mai intense. Mai mult, un volum uriaș de lucrări științifice revizuite de colegi explicau modul în care încălzirea atmosferei poate intensifica fenomenele meteorologice extreme. Ceea ce lipsea era legătura dintre un singur eveniment și creșterea temperaturilor globale.
Simulări ale evenimentelor meteorologice
De ani de zile, meteorologii au folosit modele atmosferice pentru a prezice viitoarele fenomene meteorologice. Otto și Oldenborgh au reprofilat modelele pentru a efectua simulări repetate în vederea stabilirii probabilității unui eveniment meteorologic în climatul actual.
Ei au creat, de asemenea, simulări paralele care au explorat cât de probabil ar fi fost același eveniment într-o lume în care revoluția industrială nu ar fi avut loc niciodată. Aceste modele computerizate au eliminat efectele miliardelor de tone de CO2 pe care oamenii le-au pompat în atmosferă.
Calculele le-au permis să compare probabilitatea producerii aceluiași eveniment cu și fără încălzirea globală de 1,2°C pe care lumea a înregistrat-o deja de la revoluția industrială, conform BBC.
Foto: Inquam Photos / George Călin
„Bilanțul masiv de decese pe care continuăm să îl vedem în condiții meteorologice extreme arată că nu suntem bine pregătiți pentru o încălzire de 1,3°C, ca să nu mai vorbim de 1,5°C sau 2°C”, a declarat Roop Singh, de la Centrul Climatic al Crucii Roșii și Semilunii Roșii, care sprijină WWA.
Ea a spus că studiul de astăzi a arătat necesitatea ca toate țările să își consolideze rezistența la schimbările climatice și a avertizat: „Cu fiecare fracțiune de grad de încălzire, vom asista la mai multe evenimente record care vor împinge țările la limită, indiferent de cât de pregătite sunt”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News