Rușii, interziși în Estonia. Nu vor fi lăsați să intre în țară și nu vor mai primi vize. Există unele excepții
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rușii, interziși în Estonia. Nu vor fi lăsați să intre în țară și nu vor mai primi vize. Există unele excepții / Foto: Pixabay, de Geralt
Rușii, interziși în Estonia. Nu vor fi lăsați să intre în țară și nu vor mai primi vize. Există unele excepții / Foto: Pixabay, de Geralt
Estonia a încetat să mai lase cetățenii ruși să intre în țară și să le elibereze vize.

În Estonia, joi, 18 august, intră în vigoare un decret guvernamental care limitează eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși și intrarea în țară cu o viză Schengen eliberată în Estonia, scrie Interfax.

"Asistăm la o creștere masivă a numărului de cetățeni ruși care traversează Estonia sau intră în Estonia. Posibilitatea de a vizita Estonia în masă sau de a călători prin Estonia în Europa nu corespunde esenței sancțiunilor pe care le-am impus. Prin impunerea de sancțiuni, Estonia a dorit să se asigure că statul agresor, nici la nivelul cetățenilor individuali, nu va avea posibilitatea de a-și continua viața obișnuită la nivel internațional", a declarat ministrul de Externe, Urmas Reinsalu. 

Reinsalu a adăugat că "în ceea ce privește cetățenii țării agresoare, vor fi anulate și excepțiile existente anterior pentru eliberarea vizelor în scop de muncă, studiu și antreprenoriat".

Guvernul a decis, prin excepție, să prelungească permisul de ședere cu un an pentru acei studenți care au nevoie de el pentru a-și finaliza studiile la universitățile din Estonia.

Pot intra în țară în continuare cetățenii Federației Ruse care au un permis de ședere pe termen lung în Estonia, cei care au rude apropiate în Estonia, diplomații care lucrează în țară și membrii familiilor acestora, angajații implicați în transportul internațional de mărfuri și pasageri și persoanele care au dreptul de a transporta călători în conformitate cu legislația Uniunii Europene, precum și persoanele care intră în Estonia din motive umanitare.

Estonia: Un monument sovietic a fost înlăturat dintr-o localitate unde 80% din populație este de etnie rusă/ video

Autoritățile estoniene au scos un tanc din epoca sovietică de pe piedestalul său, în orașul de est Narva, cea mai importantă îndepărtare de până acum dintre aproximativ 200 până la 400 de astfel de monumente pe care guvernul s-a angajat să le dea jos până la sfârșitul anului. A fost cea mai recentă mișcare împotriva Rusiei a țărilor din regiunea baltică.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, monumentele sovietice din Estonia nu au mai fost doar o problemă locală, a declarat marți premierul, Kaja Kallas. „Nimeni nu vrea să-l vadă pe vecinul nostru militant și ostil stimulând tensiuni în casa noastră”, a spus Kallas.

Statul baltic a fost o republică sovietică din 1944 până în 1991 și aproape un sfert din populația sa de 1,3 milioane de oameni este formată din etnici ruși. „Nu vom oferi Rusiei oportunitatea de a folosi trecutul pentru a perturba pacea în Estonia”, a spus Kallas.

Guvernul și-a anunțat intenția de a elimina toate monumentele din epoca sovietică la începutul acestei luni, spunând că invazia Ucrainei de către Moscova a „deschis răni în societatea noastră de care aceste monumente din epoca comunistă ne amintesc”, notează The Guardian.

Anunțul a fost întâmpinat cu ostilitate de unii etnici ruși la Narva, la granița Estoniei cu Rusia, unde doar 4% dintre rezidenți sunt etnici estonieni și peste 80% sunt etnici ruși, ceea ce a determinat guvernul să intervină rapid pentru a contracara „tensiunile și confuzia în creștere”. spuse Kallas. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel